Erről is szó esett a ma délutáni testületi ülésen, de arról is, hogy két olyan óvónő is dolgozik a faluban, akik már 40 év szolgálati viszony után nyugdíjba mehetnének, illetve új óvodai csoportot is indítanának ősztől.

Balogh Róbert makói tűzoltóparancsnok, a katasztrófavédelmi felkészültségről szóló tájékoztató szóbeli kiegészítésében elmondta: Apátfalvára tavaly hússzor kellett vonulniuk. Tizenháromszor tűzhöz. Volt kéménytűz, villanyoszlopnak ütközött autó motorja gyulladt ki, mosógéptűz, tetőtűz,  személygépkocsi tűz, körbála tűz, kazánház tető- és födémtűz, kukoricatarló tűz, konyha padlás-, és födémtűz.  Háromszor tarló és gaz égett, de egyszer a sportcsarnok villanyvezeték biztosítékszekrénye is kigyulladt. Egy útról lecsúszott autó egy gázvezetéket tört el, sertés esett emésztőgödörbe, átfolyós vízmelegítő nem volt kéménybe kötve így szén-monoxid mérgezéssel kellett egy embert kórházba szállítani, de busz is csúszott az árokba. A tűzoltó alezredes megköszönte az önkormányzat tavalyi segítségét. Balogh Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy a lakossági kéményseprés ingyenes, de a kéményseprést kérni kell, az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon. Kérte, hogy a kéményeket mindenki tartassa rendben.

Szekeres Ferenc megköszönte az együttműködést. A testület egyhangúan elfogadta a tájékoztatót.

A Somogyi könyvtár és a könyvtárellátási szolgáltatási rendszere tavalyi szolgáltatásáról szóló szakmai tájékoztatóban elhangzott: A helyi könyvtár kiemelkedik a megyei átlagból a kölcsönzések számában. Tavaly 11 jelentős rendezvényt tartottak és 111 új könyv érkezett a könyvtárba. A helybéliek 4 százaléka használja a könyvtárat, míg tavaly ez az arány még 5 százalék volt. A látogatók 24,1 százaléka 14 évnél fiatalabb gyerek. A bibliotéka tavaly is új asztalokkal, könyvtárosi fogadópulttal és a munkaállomással gyarapodott. A testület megköszönte a Somogyi könyvtár és Molnár Ildikó könyvtáros 2018-ban végzett munkáját.

A Bíbic óvoda és bölcsőde nevelési év előkészítéséről, a csoportok létszámának meghatározásáról szóló tájékoztató kiegészítéseként Luczó Anikó intézményvezető elmondta: szeptemberben majdnem teljes létszámmal indulnak, azaz 21 óvodás és 7 minibölcsődés kezdi a nevelési évet, s az ovisok létszám év közben 27-re növekszik. Közölte: lehetőségük lenne a Rákóczi utcán plusz egy csoport indítására. Viszont országos óvónőhiány van, ezért fel kellene készülni a nyugállományba vonulók pótlására. Két apátfalvi óvónő ugyanis 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetne, de egyelőre azt ígérték, még két évig maradnak. Mások nyugdíjba vonulása 3-4 év múlva várható. Új munkatársat, egy pedagógiai asszisztens szeretnének felvenni szeptember elsejétől. A testület a tájékoztatót elfogadta.

A testület egyhangúan módosította az idei költségvetését, az eredeti 779 millió 560 ezer forintról 926 millió 419 ezer forintra.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest