Hírek Térség Top

A nagyéri állatsimogató tetszett a legjobban a sérült gyerekeknek és felnőtteknek

Magánemberként hívta meg egy kirándulás erejéig a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány által segített szegedi csoportot Radó Tibor, Pitvaros polgármestere a turisztikai látnivalókban gazdag Nagyérre. A csoport mindent megnézett, s legjobban az állatsimogató tetszett nekik.

– Két és fél, három év óta ismerem a Facebookon keresztül óta a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány az intézményekben élő gyerekek és fiatalok életét segítő munkáját. Nagyon megtetszett az a munka, amit az alapítvány végez. Felvettem a vezetőjükkel a kapcsolatot, s megkérdeztem, van-e kedvük eljönni ide, Csongrád megye keleti részére egy félnapos látogatásra. Vendégül látjuk őket. Magánemberként hívtam meg őket, de azért nem Pitvarosra, mert nem akartam, hogy kampányszaga legyen a dolognak, s mert a szomszédos Nagyérnek nagyon sok szép látnivalója van. A Szegedről a DAKK különbuszával érkező csoport tagjai nem csalódtak, mindenhol szívesen fogadtak bennünket, s mindenhová be is engedtek – árulta el portálunknak Radó Tibor.

navigate_before
navigate_next

Pitvaros polgármestere elmondta, voltak az alkotóházban, megnézték Nagyér központi, virágos terét, a Zöld Béka panziót, s az udvaron lévő, nemrég elkészült kis tavat, voltak az agroturisztikai központba, de akik tudták, azok a fakuszéli, egykori Zöldi-féle gőzmalom egykori kéményéből készült kilátót is megmászták, s alig akartak lejönni a magasból.

– A legnagyobb élményt, s ezzel a legnagyobb örömet az állatsimogatóban tett látogatás jelentette a résztvevőknek, akik közt a tizenévesektől a negyvenesekig több korosztály tagjai is képviseltették magukat. Itt ugyanis közvetlen közel mehettek a jószágokhoz, megsimogathatták a kecskéket, birkákat, pulykákat és a többi szárnyast. De nagyon megszerették a macskákat, azok ugyanis békésen tűrték, hogy „nyúzzák” őket – tette hozzá Radó Tibor.

A Radó Tibort elkísérő, a pitvaros gyermekvédelmi szolgálat munkatársa pedig örömmel fedezte fel a csoport tagjai között azt a fiatalembert, aki gyermekkorában éppen abban a nevelőotthonban élt, ahol akkoriban ő dolgozott.

***

Az 1996-ban alakult Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány központja ugyan Szegeden működik, de az ország más részein is segítik az embereket, azzal a céllal, hogy elősegítsék a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségét, illetve mozgássérült, értelmi fogyatékos, valamint egészséges, de hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek integrálását . Táboroztatással, szabadidős élményprogramokkal, mozdítják ki otthonukból vagy az intézményekből a fiatalokat, felnőtteket. De tartanak kutyaterápiás foglalkozásokat és elősegítik a fogyatékkal élők munka-erőpiaci foglalkoztatását, illetve sorstársi, jogi, szociális ügyekben tanácsokkal látják el az alapítvány célközönségét. Személyi segítő szolgálatukkal kérésre például ügyintézésben, bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, takarításban, otthoni felügyeletben is rendelkezésre állnak. „Képességpark” és „Ismerj meg, és fogadj el!” projektjükkel igyekeznek minél jobban megismertetni a fogyatékkal élők helyzetét az egészséges fiatalokkal.