Hírek Makó

A világ hetedik legmagasabb hegycsúcsára készül Kerekes Éva

Augusztus utolsó napján utaznak Herczeg Angelikával Nepálba, hogy megmásszák a 8167 méter magas Dhaulagirit. A mászók számára nehézsége miatt kevésbé kedvelt csúcs meghódítását a klímaváltozás hatásai is nehezítik.

Legutóbb március közepén az Island Peak megmászása miatt utaztak Nepálba, ekkor egyeztettek az őszi expedícióról. Az Island Peak megmászása kapcsán Kerekes Éva portálunknak elárulta, három évvel ezelőtt a Mera Peak-en szerzett sérülés miatt fordult vissza az Island Peak-ről, és bár az idei évben nem revansot szeretett volna venni a hegyen, de szerette volna újra megpróbálni, hogy feljebb tud-e jutni azon az 5700 méteren, ahonnan visszafordult.

– Nagyon nehéz volt nekem ezt a hegyet megmászni, mert valamiért még mindig nem nagyon akart felengedni, bevallom őszintén, négyszer fordultam vissza, de aztán csak meggyőzött a mászótársam arról, hogy ne adjam fel, és végül is sikeresen megmásztuk – idézte fel.

– Nagyon sokat változott a hegy az elmúlt években, borzasztóan látszik a klímaváltozás ezeken a magashegyeken a Himalájában, nagyon felhúzódtak a hóhatárok, a gleccserek leolvadtak, és azok a részek, ahonnan leolvadtak a gleccserek, nagyon kőomlásossá váltak. Ahol eddig biztonságba érezhettük magunkat mászás szempontjából, ott már nem – emelte ki a hegymászó.

Kerekes Éva továbbá elmondta: ekkor egyeztettek a helyi expedíciós iroda vezetőjével az őszi expedícióval kapcsolatban. A cél a Dhaulagiri, a világ hetedik legmagasabb hegycsúcsa, amely – mint elárulta – nem egy népszerű, sok mászó által látogatott hely. A 8167 méteres magas csúcsot magyarok közül csak Erőss Zsolt hódította meg eddig.

A csúcs elérése pedig komoly felkészülést is igényel, hiszen nem egy trekking csúccsal állnak majd szemben, ahogy a Manaslu sem volt egy hagyományos értelemben vett trekking csúcs: itt is jég- és sziklamászás várja majd őket. A nehézségét az is fémjelzi, hogy míg a Manasluhoz több százan látogatnak, a Dhaulagirihez idén mintegy három vagy négy expedíciót szerveznek.

Az expedícióra augusztus 31-én indulnak Budapestről, majd Katmanduban a mászóengedély intézése és a szükséges dolgok beszerzését követően indulnak az alaptábor felé, ahol egy nap pihenőt tartanak, majd sor kerül az akklimatizációs körök és a mászóutak kiépítésére, amennyiben szükséges. A hegymászó továbbá elárulta, úgy tudja, az őszi szezonban csak két expedíció lesz a Dhaulagirin, az egyiken Herczeg Angelikával vesznek részt, illetve egy francia mászó is csatlakozik hozzájuk.

– Nem tudom, hogy mennyi esélyünk lesz a sikeres csúcsmászásra, én nagyon bízok benne, hogy az időjárás nem fog kellemetlenül közbeszólni, és akkor esélyünk lesz arra, hogy felálljunk a csúcsra – fogalmazott Kerekes Éva.