Temesvári Károly Benedek szerzetes, plébános kapta a Földeákért kitüntető címet a XXIV. Földeáki Falunap alkalmából rendezett ünnepi testületi ülésen, melyen köszöntőt Hajnal Gábor polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő mondtak. Az ünnepségen díszdiplomákat és más elismeréseket is átadtak.

Zászlófelvonással és hősi emlékmű megkoszorúzásával kezdődött és az ünnepi testületi üléssel folytatódott ma késő délelőtt a XXIV. Földeáki Falunap rendezvénysorozata. Hajnal Gábor polgármester köszöntőjében – felsorolva a falufejlesztés eddigi és tervezett lépéseit – hangsúlyozta: hisszük, ha megbecsüljük elődeink munkáját, őrizzük hagyományainkat, akkor teremtünk mi magunk újakat. Olyan hagyományokat, melyeket majd az elkövetkezendő nemzedék visz tovább. Jól tudják, mindazt amit a falunkért teszünk, azt családunkért, jövőnkért, gyermekeinkért is tesszük. Hallgassa meg a polgármester köszöntőjét:

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője pedig a helyi szerveződést állította szembe a globalizmussal, s azt mondta, hogy a kis közösségek szerveződése jelentheti az ország, a nemzet, a Kárpát-medencei magyarság fönnmaradását. – Amikor megtalálják azokat az embereket, akiket példaképként mutatnak be, akkor nem csak érdemeket, hanem értékeket is megjelenítenek. Nagyon örülök, ha Isten egyik szolgáját választották példaképüknek, s jutalmazzák, elismerik és megköszönik azt a szolgálatot, amit nem csak Földeák község érdekében, hanem a magyar Pálos szerzetesrend újraélesztése, működtetése érdekében végzett – mondta.

Hallgassa Lázár János köszöntőjét:

Az ünnepi testületi ülésen vehette át a Földeákért kitüntető címet a faluban 1980-1988 közt szolgált, a temetői kápolna, a plébánia, a harangozói lakás és templomfelújításban és modernizálásában tevékenyen részt vett Temesvári Károly Benedek pálos szerzetes, plébános.

A kitüntetett a következő szavakkal köszönte meg az elismerést:

A pálos szerzetes atya így idézte fel földeáki emlékeit:

Az ülésen vehette át aranydiplomáját Lele Jánosné óvónő, aki képesítés nélküli óvónőként kezdte a munkáját, majd 1968-ban szerezte meg óvónői képesítését, s dolgozott a helyi óvodában 1999. április nyugdíjba vonulásáig. 1985-ben munkáját címzetes vezető óvónő ranggal ismerték el. Balázs Tibor nyugalmazott iskolaigazgató gyémántdiplomáját vehette át. 1957-től gyakorlóéves tanítójelöltként, majd 1958-től tanítóként dolgozott a helyi általános iskolában, melyben 1974-ben lett az igazgató-helyettese. Földrajz szakos tanári diplomát 1976-ban szerzett, s 1993 és 2001- között az iskola igazgatója volt. 1994 és 2010 között pedig települési képviselőként is dolgozott.

Balázs Tibor a díszdiploma átvétele után azt mondta: 62 évig dolgozott Földeákon, a pedagógus munkát hivatásnak tekintette. Nagy szorgalommal és türelemmel valamint örömmel végezte.

A földeáki önkormányzat elismerő oklevéllel tüntette ki kiváló hangszeres teljesítményéért a fuvolaversenyen elért második helyezéséért Szabó Hannát, a pozsonyi WAKO Kick-box Európa bajnokságon bronzérmet szerzett Zsarkó Dániel Pétert (edzője: Strich Richárd), a számos magyar és nemzetközi versenyen szép eredményt elért Kovács Laura Fanni ökölvívót és kick-box versenyzőt, illetve a Makó Majorette Egyesület földeáki tagozata két tagját: Mikáczó Melániát és Pető Vanesszát, akik a tatabányai V. Országos Majorette Versenyen junior pom duó kategóriában arany minősítéssel bronz érmet szereztek. (Felkészítő edzőjük: Baloghné Vass Katalin.)

A falunapon nyílt meg a művelődési házban Megyesi János kiállítása, majd nótaszó várta az ebédelni vágyókat.

A délután könnyedebb programokkal folytatódik: a színpadon taekwondo, majd majorette bemutató, a Kacagó Bábszínház gyermekműsora, Szilágyi Éva operaénekes fellépése, majd a Makói Magán Zeneiskola Fúvószenekara szórakoztatja a helybélieket.

Fél 5-kor kezdődik a rózsalakodalom. Az idén Vass Csongor és Horváth Nikolett, valamint Csáki Dominik és Zékány Gabriella vonulnak a művelődési háztól a templomig.

Almási Tamás felvételei a rózsalakodalomról

Délután 6-kor kezdődik a néptánc gála, majd a Folkroll zenekar lép színpadra. Este 9-től már a sztárvendég Pély Barnának tapsolhat a közönség, 10-kor kezdődik a tűzijáték, hogy utána a Shiva zenekar, majd hajnali 1-ig az utcabál zárja a programsorozatot.

Az ünnepi testületi ülés végén Gilicze Márta és Gilicze Tünde fuvolajátékában gyönyörködhettek az érdeklődők.

***

Hajnal Gábor polgármester, Tóth Imre alpolgármester és Szabóné Bánfi Erika képviselő tegnap az önkormányzat és a község valamennyi lakója nevében megkoszorúzta a már elhunyt díszpolgárok sírját. Tiszteletüket tették Rakonczai János, Vass József, Kovács Sándorné Pelle Mária, Fertály János, Bugyi Pálné Bajusz Mária,Gilinger József, Rácz Sándor, Ádok Pál nyughelye előtt. Dr. Posztós János emléktábláját az Egészségház felújításának befejezése, majd a tábla visszahelyezése után koszorúzzák meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest