Makó Színes

A fehérhímzés ezer arcát ismerhetik meg a könyvtárba látogatók

A szolnoki Damjanich János Múzeum vándorkiállításának megnyitójával és Erdei Gáborné Dél-alföldi fehérhímzések Makó és térségében című kötetének bemutatójával vette kezdetét péntek este a Múzeumok és Könyvtárak Éjszakája programsorozat.

Megnyílt a könyvtárban a „Szép menyecskék varrták fejér patyolatból” címet viselő, a magyarországi fehérhímzéseket bemutató kiállítás, amely az idei Múzeumok és Könyvtárak Éjszakájának fő tematikáját mutatja be.

A tárlat kapcsán Szikszai Zsuzsanna portálunknak elmondta: a makói múzeum hatalmas textilgyűjteménnyel rendelkezik, ehhez kapcsolódott a szolnoki múzeum vándorkiállítása, amely bemutatja a hazai fehérhímzést. Az így készült tárgyak pedig – mint az igazgató rámutatott – végigkísérték az emberek életútját, a bölcsőtől egészen a halálig.

– Azt gondolom, hogy ennek a kiállításnak ragyogó az anyaga, másrészt pedig úgy gondolom, hogy azok a kísérőszövegek, amelyek a tárlaton található tárgyakat magyarázzák, azok igazán nagyon informatívak – hangsúlyozta Bárkányi Ildikó, aki megnyitóbeszédében a résztvevők figyelmébe ajánlotta a tárlatot, továbbá számos érdekességet is megosztott a fehérhímzésről. A szegedi Móra Ferenc Múzeum muzeológusa kiemelte: a fehérhímzés egész Magyarországon elterjedt, a Dél-Alföldön és különösen Makó környékén különlegesen gazdag változatok vannak.

navigate_before
navigate_next

Gecse Annabella néprajzkutató portálunknak elmondta: a kiállításhoz tartozik egy tárgykatalógus is, amely pontosan bemutatja a darabokat, emellett egy kis leírás is tartozik hozzájuk – összesen mintegy kétszáz tárgy kap helyet a katalógusban, és így a kiállításban is.

A kiállítás megnyitását követően bemutatásra került Erdei Gáborné, Király Zsiga-díjas hímző és szövő népi iparművész könyve is. Mint a szerző elmondta, a kiadvány régi vágya volt, több mint hat évig készült, és Makó, illetve a térség fehérhímzéseiből tartalmaz egy válogatást. Erdei Gáborné elárulta, a múzeum anyaga sokkal gazdagabb, mint amennyi a könyvbe bekerült, így egy második kötetet is meg tudnának tölteni vele. A mintagyűjtemény két részből áll, a leírások és bemutatók mellett eredeti rajzok is láthatóak benne. A szerző kiemelte: méltó emlék ez a könyv azok számára is, akik már eltávoztak, a kiadvány létrejöttéért pedig beszédében Makó Város Önkormányzatának és Szikszai Zsuzsannának mondott köszönetet.

A megnyitót követően a résztvevők megtekintették a tárlatot és a kiadványt is. A programok pedig holnap délután folytatódnak, a részletes programot ide kattintva olvashatja.