Hírek

Sikeresen hozta közel a lakossághoz az ELI-t az online kiadvány

A szegedi lézeres kutatóközpontot bemutató új kiadvány valóban közérthető módon készült: egy frissen elvégzett felmérés szerint a szegediek 87,1%-a úgy érzi, hogy közelebb került hozzá az ELI.

12 kérdés, 12 rövid, hétköznapi nyelven megfogalmazott válasz található abban a közelmúltban megjelent online kiadványban, mely stílszerűen a „Segítünk ELIgazodni” címet kapta. A kiadvány valóban segített ELIgazodni, hiszen egy frissen befejezett felmérés kimutatta, hogy a szegediek nagyon hasznosnak találták az abban foglalt információkat: a 12 kérdést a válaszadók 93,23%-a tartotta közérthetőnek.

A felmérést az EMFIE – Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület, és a Csongrád Megyei Önkormányzat végezte. Mindkét szervezet konzorciumi partnere az ELI-HU Nonprofit Kft-nek egy nemzetközi projektben, melynek egyik célja, hogy a tudományt és a társadalmat közelebb hozza egymáshoz.

A válaszadók szerint 12 kérdés közül a legtöbb új információt a „Miért viselnek a kutatók védőfelszerelést?” kérdésre adott válasz hordozta: a megkérdezettek meglevő ismereteit 93,6%-kal növelte. A kiadvány segítségével új ismereteket szerezhetnek az érdeklődők a kutatóintézetről, hiszen így indirekt módon is betekinthetnek az itt folyó kutatói munkákba.  A brosúra olyan  konkrétabb kérdésekre is kitér, mint például milyen színű az ELI-ALPS lézereinek fénye, milyen fényt állítanak elő az ELI-ALPS berendezései, mekkorák a szegedi lézerberendezések,? Ezekre a kérdésekre Ön is röviden megfogalmazott, közérthető válaszokat kaphat, ha letölti és elolvassa az ELI-ALPS brosúráját melynek célja, hogy a lakosság számára is élményt nyújtó, könnyen értelmezhető formában fogalmazza meg a kutatóintézet célját, illetve ismertesse meg a kutatók munkáját  a nagyközönséggel is.

A kiadvány letölthető ide kattintva.

A kiadvány egy nemzetközi konzorciumban megvalósuló projekt keretében jött létre. A „D-STIR –Danube Framework for Responsible Research and Innovation using Socio-TechnicalIntegration” elnevezésű projekt 2017. január és 2019. június között kerül megvalósításra.

Magyarországot az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület (EMFIE), az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Csongrád Megyei Önkormányzat képviseli a projektben. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

További információk a projekt honlapján.

Forrás: Csongrád Megyei Önkormányzat | Borítókép: illusztráció