Ezen a héten zajlik a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tábora, amelyen a növendékek utánpótlás fúvószenekart alakítottak, hogy a tábor végeztével számot is adhassanak tudásukról.

Az esélyteremtés a gyermekekért – Közszolgáltatások fejlesztése a makói kistérségben EFOP-3.9.2-16-2017-00023 pályázatban megvalósuló táborról Gábor-Nagy Árpád portálunknak elmondta: a 45 fős utánpótlás fúvószenekarnak a tehetséggondozása történik ezen a héten.

Az ötnapos programon bár a zene van a középpontban, a résztvevőknek lehetősége volt, hogy ellátogassanak a múzeumba, illetve a Makovecz-könyvtárba is, ahol új ismereteket sajátíthattak el. A Makóról és Csanádpalotáról érkező növendékek napi hat órában mélyedhetnek el a zenében – ennek kapcsán a karmester kiemelte: ez önmagában is komoly sportteljesítmény, és nagyon dicséretes, hogy így dolgoznak a gyerekek. Továbbá hangsúlyozta, azt kell megtanulniuk, hogy hogyan lehet meg az egységes, zenekari hangzás; hogy meglegyen a zenekari hang, emellett pedig a csapatmunka is fontos.

– A tehetséggondozásnak azon része, ami lehet, hogy már sztenderd gondolat, de abszolút igazságalapja van, a digitális világ mellett olyan emberi értékeket kell pozíciókba helyezni, amely azon alapul, hogy szorgalom, kitartás, alázat, lelki finomság – ezeket a gépek nem tudják előállítani. Meggyőződésem, hogy azért a hosszú távú jövő az ez, és ebből adódóan értékteremtés és értékközvetítés történik, amely úgy gondolom, hogy 10-14 éves gyerekektől ez egy elképesztően dicséretes dolog, amelyekből a felnőttek is tanulhatnak – fogalmazott Gábor-Nagy Árpád.

Az utánpótlás fúvószenekar 10-14 éves korú növendékekből áll: van, aki március óta zenél, mások évek óta játszanak hangszerükön. Erdélyi Dóra Ágnes három éve játszik fuvolán, és mint portálunknak elárulta, nem mindig egyszerű a kisebbekkel együtt játszani, de tanácsokkal segítik egymást, és nagyon élvezi a tábort, így nem is várja, hogy vége legyen. A megtanult három darab kapcsán elmondta, nagyon jól mennek, zenekarban játszani pedig azért szeret, mert beleélheti magát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest