Hírek Külföld

Újabb migránstábort számoltak fel Franciaországban

Több mint kétszáz, többségében afgán, iraki, szomáliai és szudáni migránst szállítottak el szerdán a francia hatóságok a Párizs északi határán található Saint-Denis-ből, egy utcai migránstáborból.

Kétszázharmincegy egyedülálló férfit, egy párt és egy nőt helyeztünk el (a Párizs környéki) Ile-de-France régió öt befogadóközpontjában – jelezte a párizsi prefektúra, amely szerint csak mintegy negyven ember nem kívánt felszállni arra az öt buszra, amellyel elszállították az embereket a táborból. A rendőrség és a France terre d’asile nevű segélyszervezet által közösen szervezett kiürítés teljes nyugalomban zajlott.

A bevándorlók a Sainte-Genevieve de la Plaine nevű templom előtt felállított mintegy száz sátorban éltek, nem messze a párizsi körgyűrűtől. Az embereket előző este értesítették a tábor másnapi felszámolásáról, így összecsomagolva vártak a sátrak előtt a buszokra.

Suzanna de la Fuente, Saint-Denis alpolgármestere a Le Monde című napilapnak felháborítónak nevezte, hogy az állam csak egy “adott pillanatban” lép, de nem látja el folyamatosan a feladatát az menedékkérők elhelyezésében.

Végtelen ördögi körforgásban őrlődünk, január óta itt ez a harmadik kiürítés mondta Philippe Caro, a Solidarité migrants Wilson nevű humanitárius szervezet részéről, amely szerint az állam csak néhány napra biztosítja az embereknek, hogy letusoljanak, pihenjenek és orvos lássa őket. A migránsok már nem bírják, hogy két napra elviszik őket, és a többségüket még aznap megint utcára teszik – tette hozzá.

A prefektúra szerint viszont a befogadóhelyen általában 10-15 napig maradhatnak az emberek, amíg megvizsgálják a helyzetüket. Azok, akik már este távoznak, saját döntésük alapján teszik, mert tudják, hogy már minden jogi lehetőséget kimerítettek – állítja a rendőrség.

A migránsok sátortáborai egy évvel ezelőtt teljesen eltűntek a francia fővárosból. A 2015-ös menekültválság kezdete óta több mint harminc táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban. A legjelentősebb 2016 novemberében volt, akkor egyszerre 4 ezer embert vittek el. Azóta a rendőrök a migránsok minden kísérletét megakadályozták arra, hogy letelepedjenek a parkokban és táborhelyeket alakítsanak ki, így gyakorlatilag láthatatlanná váltak a párizsiak számára.

A civil szervezetek viszont december végén arra figyelmeztettek, hogy ismét több ezer migráns jelent meg a francia városokban, és az állami szerveket vádolták meg azzal, hogy veszélybe sodorják az emberek életét. A francia kormány ezért januárban felgyorsította a hasonló kisebb táborhelyek felszámolását, a párizsi prefektúra adatai szerint az év eleje óta csaknem 5 ezer embert helyeztek el a főváros környéki átmeneti befogadóhelyeken.

Borítóképünk illusztráció.