Hírek Külföld

Továbbra is komoly problémát jelent az illegális migráció az uniónak

Globálisan lesz sikertelen az Európai Unió, amennyiben „nem hajt végre hajtűkanyart” migrációs politikájában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tagállami külügyminiszterek ülésén – írja a hirado.hu. Szerinte ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható az unió biztonsága és versenyképessége. Ennek ellenére Brüsszelben továbbra sem a migráció megállításán dolgoznak.

Ezt mutatják az ENSZ és az Európai Unió adatai is, melyek szerint az utóbbi hónapokban csaknem hetvenezerre nőtt azoknak a bevándorlóknak a száma, akik idén Görögországban bekerültek a migránskártyaprogramba. A kedvezményezettek között egyetlen hónap alatt több mint 7 millió eurót, azaz csaknem 2,5 milliárd forintot osztottak szét. A támogatások összege pedig az év végéig meghaladhatja a 65 milliárd forintot is. A szolgáltatáshoz ráadásul olyanok is hozzájuthatnak, akiknek a személyazonosságát és szándékait lehetetlen ellenőrizni.

Amellett, hogy kezdeni kellene valamit a már Európai Unió területén lévő migránsokkal, a jó idővel továbbra is folyamatosan áramlanak be a bevándorlók a kontinensre. Néhány nappal ezelőtt a spanyol tengerészet egyik hajója száz migránst vett a fedélzetére, a legtöbben Marokkóból érkeztek. Spanyolország földrajzi közelsége és a baloldali kormány bevándorlást támogató hozzáállása miatt vonzó célpont. Tavaly hatvanezer illegális bevándorló jutott be az országba. Közben a Balkánon is egyre rosszabb a helyzet.

Az Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma ugyanakkor lényegesen csökkent – mondta el Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Ez azért van, mert az olasz hatóságok növelték a bűncselekmények elkövetésére kirótt büntetéseket. A szakértő beszélt a Frontexről is, amelynek a vezetője a napokban arról beszélt, hogy az EU-nak és a tagállamainak szorosan együtt kell működniük a migráció kérdésében.

Azokat az országokat, amelyek képesek megvédeni a határokat, azokat békén kell hagyni, amelyek pedig nem, azokat segíteni kell a Frontex állományaival – fűzte hozzá Gyarmati István.

 „A migrációt illetően tulajdonképpen ismétlik magukat az események, és ugyanazokat a képsorokat látjuk” – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese. Szerinte az egyetlen érdemi különbséget a sokkal határozottabb migrációellenes olasz politika jelenti, amely a tavaly tavasszal megalakult új olasz kormány után jött létre.

Gyarmati István szerint nemcsak az illegális bevándorlás jelenti a problémát, de az embercsempész-hálózatok is. Úgy véli, gyakorlatilag nincs különbség azok között, akik pénzért vagy pusztán csak jóindulatból csempésznek át embereket, hiszen mindkettő törvénysértést jelent, az utóbbi verzió csak a bíróságon lehet enyhítő körülmény, hiszen nem fogad el pénzt az adott személy, hogy valakit átcsempésszen.

Hozzátette, az illegális határátlépés csak abban az esetben nem sért törvényt, ha valóban igazi menekültekről van szó, hiszen nekik ehhez joguk van.

Borítóképünk illusztráció.