Hírek

Nemcsak a múzeum, a könyvtár is megnyitja kapuit szombat éjszaka

Az idei évben a hímzés kerül középpontba, de mindenki megtalálhatja a számára tetsző programot a színes programpalettán. A kétnapos rendezvényen még a skanzen is koncerthelyszínné változik.

17. alkalommal szervezik meg országosan a Múzeumok Éjszakáját, amelyhez Makó 2014-ben csatlakozott először, azóta pedig minden évben megszervezik a programot – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától. Az igazgató portálunknak elmondta: minden évben különleges tematikával készülnek, idén az országos rendezvény az utazás és a digitalizálásról szól, Makón viszont a Makó Város 320 programsorozathoz csatlakoztak, így a különleges fehérhímzés kerül fókuszba. Mint kiemelte, szerették volna, hogyha a 320-as kiállításon nemcsak a város története, hanem népművészete is megjelenne.

A makói múzeum gyűjteménye mellett a jeles nap alkalmából a szolnoki Damjanich János Múzeum kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők, amely összefoglalja a magyarországi fehérhímzés történetét és technikáját. További érdekesség, hogy a kiállítás a nemrégiben átadott Makovecz-könyvtárban kap majd helyet, ahol könyvbemutató is várja majd a látogatókat június 21-én, pénteken.

Szombaton délután négy órától családi programokkal veszi kezdetét a nap, ahol minden generáció megtalálhatja a számára megfelelő programelemet. Mint Szikszai Zsuzsanna elmondta: többek között bábszínház, népi játszóház és sporteszközök, illetve íjászat is várja az érdeklődőket, de az ősi mesterségeket is elleshetik azok, akik a múzeumba ellátogatnak.

Természetesen a tánc sem marad el, hiszen a Maros Táncegyüttes táncházat tart majd, de a Szent Iván naphoz kapcsolódó tűzugrásra is sor kerül, amelyről azt tarják, ha a szerelmesek átugorják, akkor véget nem érő szerelmük lesz – emelte ki. Az éjszakába nyúló programon idén is felfedezhetik a sötétben az épületet és a kiállításokat a bátrabbak, illetve egy koncertre is sor kerül a skanzenben, hiszen a Hangovers and the Sober áll színpadra 21:30-kor.

– Mindenképpen szeretnénk élményszerűvé varázsolni ezt az éjszakát, ezt a napot – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna, aki továbbá elmondta: ezeket az élményeket hazaviszik, és remélik, hogy fel tudják dolgozni és átértékelni a látogatók, és talán még jobban ragaszkodnak majd az intézményükhöz.

 

Borítóképünk egy korábbi Múzeumok Éjszakáján készült.