Hírek Makó Térség Top

Makón és öt kistelepülésen egyszerre csapnak le a vérszívókra

Magyarcsanád mellett Apátfalvát, Kiszombort, Maroslelét, Nagylakot is érinti az akció. No meg persze Makót is. De csak repülős gyérítés lesz, földi meleg ködös most nem.

Ha egyelőre teljesen vége nem is lesz a gyérítéstől a viszketésnek, a remények szerint csökkenni fog a Katasztrófavédelem által csütörtökre pótlólagosa elrendelt szúnyogdáridónak a makói járás, leginkább a Maros közelében fekvő településein.

Mint emlékezetes a szúnyoggyérítés a múlt heti nagy hőség miatt szünetelt, ugyanis a kellemetlen, gyötrő viszketéseket okozó kis vérszívók is olyan alaposan elbújtak, hogy az ellenük tervezett légi-kémiai védekezés nem járt volna szinte semmilyen eredménnyel.

Most azonban pótolják, de alaposan. Csütörtökön, hacsak eső vagy erős szél nem lesz, napszállta előtt másfél órával száll a permetszerrel töltött tartállyal szálló repülő Makó mellett Kiszombor, Apátfalva, Magyarcsanád, Maroslele és Nagylak fölé. A gép DELTASECT 1,2 ULV nevű szerrel szórja meg az említett településeket. Ez a készítmény méhekre veszélyes, ezért a kezelés ideje alatt a méheket be kell zárni a kaptárakba. A melegvérű állatokra és az emberekre a szer nem veszélyes.

S hogy, hogy az egyes településeken a szúnyoggyérítés mekkora területet érint? Apátfalván 450 hektárt, Kiszomboron 400 hektárt, Magyarcsanádon 250 hektárt, Makón 1200 hektárt, Maroslelén 250 hektárt, Nagylakon 150 hektárt.

A Katasztrófavédelem ez alkalommal földi szúnyoggyérítést nem végeztet, így ne várja, hogy a földi meleg ködöt jellemzően a települések zöldterületein fúvó jellegzetes autó is feltűnik.

Azt azonban senki se várja, hogy a permetezés után, pikk-pakk, teljesen eltűnnek a szúnyogok, hiszen a melegben folyamatosan kelnek ki a pangó vizekbe lerakott petékből a lárvák. A kikelt nőstény vérszívók pedig szinte azonnal keresik a melegvérű állatok és az ember vérét, hogy tojásokat tudjanak rakni, ezt pedig a szúró-szívó szájszervükkel szerzik meg, viszkető göböket hagyva maguk után. A hím szúnyogok közben beérik a különféle növények nedveinek szívogatásában.

Rossz idő esetén a gyérítést péntek vagy szombat  estére tolják át.