Belföld Kiemelt hírek

Egy frakcióban Gyurcsányné és Mihai Tudose

Összenő, ami összetartozik? Az EP szociáldemokrata frakciójában jól mutat majd a határon túli magyaroknak akasztást javasló volt román miniszterelnök a DK listavezetőjével. Ujhelyi már érzi, hogy baj van, finoman elhatárolódott.

– Megmondom egyenesen: azt üzentem, hogy ha a székely zászlót felvonják az ottani intézményekre, akkor ők is ott fognak lógni a zászló mellett”. – mondta 2018-ban egy televíziós műsorban Mihai Tudose akkori román miniszterelnök. A sors fintora, hogy ugyanez az ember most az Európai Parlamentben landolt, méghozzá annak is a szociáldemokrata frakciójában.

Ott, ahol az Ujhelyit kijuttató MSZP, és a Dobrev Klárát kivezénylő Demokratikus Koalíció is ül.

Újhelyi István pókösztöne nemrég riadót is fújt a kellemetlen ügy miatt, az Azonnali.hu-n gyorsan el kezdte mosdatni a szerecsent, és kijelentette, hogy a volt román miniszterelnök szavai vállalhatatlanok.

– A mondat nemcsak magyarellenessége, hanem egy etnikai kisebbség ellen uszító mivolta miatt is veszélyes, nyilvánvalóan éles ellentétben áll az EP szociáldemokrata frakciója által vallott értékekkel. Nem fogom véka alá rejteni ezen véleményemet, még ha ez konfliktust is okoz majd a delegációink között. – írta az MSZP képviselője a portál kérdésére.

Újhelyi nyilatkozata már csak azért is érdekes, mert a hazai ellenzék kívülről nagyon szeret beledumálni a Fidesz-nek otthont adó Néppárt ügyeibe – kizárást követelve -, most ugye itt lenne a lehetőség, hogy házon belül is megmutassák ki a legény a gáton.

Ez nyilván nem fog megtörténni, hiszen a „szociáldemokrata frakció által vallott értékek” biztos nem annyira fontosak, mint az, hogy minden szóba jöhető eszközzel megpróbálják ellehetetleníteni a Fidesz EP képviselőit, amely céllal kapcsolatosan Gyurcsányné nem is nagyon szokott köntörfalazni.

Az MSZP mindenesetre legalább tett egy halvány kísérletet az elhatárolódásra, a Demokratikus Koalíció határon túli magyarokhoz való hozzáállását meg ugye ismerjük… Remélhetőleg Mihai Tudose és Dobrev Klára még széket is egymás mellett kapnak majd. Valószínűleg nem lesz nehéz közös nevezőre jutniuk.