Hírek Makó

Levélben tájékoztat az önkormányzat a bárányhimlő védőoltásról

Az érintett szülőket személyesen keresik meg a képviselők holnaptól kezdve, egy jelentkezési lapot és tájékoztatót visznek. 2016 óta ingyenes Makón a mintegy 20 ezer forintos oltás, szeptembertől már országosan is kötelező lesz.

– 2019. szeptember 1-étől országosan is kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, ez is igazolja, hogy jó döntést hozott a képviselőtestület korábban. – mondta el Hadik György képviselő, utalva arra, hogy az önkormányzat már 2016-ban ingyenessé tette az érintett gyerekeknek az egyébként mintegy 20 ezer forintba kerülő védőoltást.

A kötelezővé válás előtt azonban még két korosztály kimarad, hívta fel a figyelmet a képviselő, ezért úgy döntöttek, hogy az érintett 239 gyermek számára a védőoltást addig is ingyenesen biztosítják. A szülőket a képviselők személyesen fogják tájékoztatni, elviszik számukra a jelentkezési lapot, amelyet kitöltve a gyermek háziorvosnak kell leadni, az oltást így lehet igényelni.

Ez a betegség rengeteg gyereket érint évente, többségük átesik rajta még ebben a korban, aki viszont felnőttként kapja el, az sokkal nehezebbe heveri ki. Hadik György hangsúlyozta, ilyenkor magas lázat, tüdőgyulladást, terhesség esetén pedig vetélést, illetve fejlődési rendellenességek kialakulását is okozhatja ez a fertőző betegség, amit azonban az oltással el lehet kerülni.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, a védőoltások várhatóan ezen a héten megérkeznek a gyermek háziorvosokhoz, és a két oltást akár mindkettőt ajánlott felvenni szeptemberig, hogy védetten menjenek a közösségbe a gyermekek.