Hírek Térség Top

Egyre több a kövér gyerek Kiszomboron

És a szülők a védőnőknek arról számolnak be, hogy csemetéjük sokat mozog és csak egészséges ételeket fogyaszt, cukrozott édességet, szörpöt, kólát, csipszet nem.

Az iskola egészségügyi szűrővizsgálatok során lényeges javulást nem látok a gyerekek egészségi mutatóiban a megemelt számú testnevelési órák ellenére sem. Továbbra is az elhízás a leggyakoribb, de a mozgásszervi betegségek, a tartási rendellenességek is jelentős számban fordulnak elő. A védőnői munkának köszönhetően elém már nem gyakran kerülnek a bőrön és a bőrben élősködők okozta fertőzések. Továbbra is gyakoriak a higiénés hiányosságok előfordulása, mind a felnőtt, mind a gyermek lakosság körében. Nem hiszem, hogy ez az anyagiak hiánya, inkább az igénytelenség számlájára írható – írta a tavalyi háziorvosi tevékenységéről szóló beszámolójában dr. Hegyes Ferenc háziorvos.

Dr. Kiss Katalin pedig arról számolt be a legutóbbi testületi ülésen, hogy az általános iskolás korú gyerekeknél a tavalyihoz képest egyre növekvő számban megjelenő általános tünetek (fejfájás, szédülés, hasfájás, hányinger) mögött végül a szorongás igazolódott.

Nem rejtette a véka alá tapasztalatait a kiszombori védőnői szolgálat sem, a szintén a helyi képviselő-testület elé került beszámolójukban azt írták: „Az elmúlt tanév mérései alapján továbbra is sok a túlsúlyos és kórosan túlsúlyos. További állapotromlásnak lehet a jele, hogy egyre kevesebb az alacsonyabb, illetve a normál alsó tartományába eső BMI (testtömegindex), tehát a többség a túlsúly „küszöbén” van.” A védőnők összesen 267 óvodás, iskolás gyereket vizsgáltak.

A szóbeli kiegészítőben a jelenlévő védőnő azt mondta, hogy a túlsúlyos, illetve a túlsúlyosság küszöbén lévő gyerekek szülei arról számolnak be a védőnőknek, hogy gyermekeik sokat mozognak és egészségesen étkeznek: azaz sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Cukrozott édességet, szörpöt, kólát, csipszet nem. A védőnő hozzátette: a testsúly csak egy részéről tehet a genetika, a másik részéért azonban az életmód a felelős. Meg az a ma is élő hagyomány, miszerint a kövér gyerek az egészséges, a sovány azért az, mert biztosan beteg…