Hírek

Egészségszűrést tartottak a Királyhegyesi utcai idősek klubjában

A „Makó Honvéd városrészének megújítása” című projekt keretein belül szervezték meg a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény I. számú Idősek Klubjában az egészségszűrést.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP és a Makói Egészségfejlesztési Iroda programigazgatója portálunknak elmondta: a program három éven keresztül tart majd, amely során szorosan együtt dolgoznak a szociális munkásokkal és a területen dolgozó háziorvosokkal, illetve a városrészben lakókkal. Mint kiemelte, két tevékenységből áll az egészségfejlesztési program: egyik része a kitelepülési szűrés, a másik pedig az életmód-tanácsadás – a mai napon pedig a kettőt ötvözték.

Kallai Árpád főigazgató hangsúlyozta: a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ immár 2015 óta segíti az itt élők egészségfejlesztését. Ezalatt számtalan programon vettek már részt, az elmúlt négy évben 77 alkalommal települt ki az Egészségfejlesztési Iroda, a kitelepüléseken túl pedig az irodában is végzik az egészségfejlesztő tevékenységeket, továbbá mintegy négyezer felhívó beszélgetést is tartottak az elmúlt években.

– A pályázat keretében az Egészségfejlesztési Iroda vállalt egy olyan programot, amely azt gondolom, hogy mindenképpen értékteremtő, hiszen az egészség érték, és azon túl, hogy ez a városrész megújul, élhetőbbé válik, az életszínvonal emelkedése is várható, és az az elmaradás, amelyet az elmúlt időkben természetesen az itt élők is éreztek, az talán csökken. Fontos célja a pályázatnak a szegregáció csökkentése, és mi magunk, az Egészségfejlesztési Iroda egy olyan programelemmel veszünk részt, ahol az itt élők számára az egészségfejlesztés lehetőségét minden nap, de határozott kitelepüléseken, határozott időpontokban mindenképpen megtesszük – emelte ki a főigazgató, aki ezúton is kérte a városrészben élőket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatásokat, hiszen nagyon fontos, hogy minden nap óvják egészségüket.