Hírek Színes Térség Top

Növöget a kukorica a kiszombori kincses útvesztőben

Már csak annyi kell, hogy meg is nőjön rendesen, hogy nem egészen egy hónap múlva már meg lehessen keresni az abban elrejtett kincses ládikát. Most még ne keresse, nincs ott! Drónfotó: Kajti Zsolt.

Az időjárási viszontagságok ellenére sikerült az Óbébai út melletti – megszokott – táblában elvetett kukoricában kikapálni az idei, immár tizenegyedik útvesztő bonyolult mintázatát, így már csak a tengerinek kell megfelelő magasságra nőnie, hogy ismét igazi élményt jelentsen a Kiss Mária Hortensia Honismereti kör körülbelül öt kilométer hosszú kiszombori kukorica-útvesztőjében való bolyongás.

A Bajnóczi János rajzolta idei mintázat nem egyszerű, hiszen feltűnik benne, persze leginkább madártávlatból az egykori Rónay kastély valaha volt díszkertje mintája, a rondella, de még egy ekhós szekér is, a Zombor felirat és az 1719-ev évszám is.

Az idei útvesztő fesztivál témája egyébként Kiszombor újjátelepítése 300 évfordulója (ezért van az útvesztő térképén az 1719-es évszám), s az a kincs, melyet – állítólag – itt rejtett el a törökök elől menekülő Temesi Attila, királyi bíró a Maros folyása menti mocsaras vidéken, egy kis szigeten. Később hiába kereste, nem találta meg, s a kincs azóta is várja, hogy megleljék. Az útvesztőben az ügyesek azonban meglelhetik.

Az idei útvesztő fesztivál július 13-án, szombaton kezdődik, mégpedig Kiszombor napjával, s nyitva lesz hétfőtől csütörtökig délután és 8 óra, péntekenként és szombatonként délután 4 óra és éjfél, vasárnap délután 4 és este 8 óra között. Hétvégenként tematikus napok várják az érdeklődőket: július 13-án a kiszombori napot, július 20-án a támogatók napját, július 27-én kézműves napot, augusztus 3-án ősmagyar napot, augusztus 10-én honismereti napot, augusztus 17-én család napot rendeznek.

A kukorica-útvesztőben utoljára augusztus 20-án lehet majd bolyongani!