Hírek Térség Top

Három polgármester már igent mondott

Lázár János kikérte a feleségétől Horváth Lajost, Galgóczkiné Krobák Máriától és Szegvári Ernőnétől pedig a legutóbbi utcafórumokon kérdezte meg, indulnak-e ismét a polgármesteri tisztségért.

Még el sem kezdődött a helyhatósági választási kampány, máris kiderült, hogy a makói kistérség három jelenlegi polgármestere is újból indul a faluvezetői posztért. Lázár János arra kérte a települést 25 éve vezető Horváth Lajos polgármestert, hogy ne vonuljon nyugdíjba, az októberi helyhatósági választáson ismét mérettesse meg magát polgármesterjelöltként, s ennek érdekében ki is kérte őt a feleségétől erre a munkára.

A kikérés eredményesnek bizonyult, hiszen a királyhegyesi faluház és a gyógyszertár avató ünnepségén Horváth Lajos igent mondott a felkérésre, azaz indulni fog a polgármesteri székért majdan zajló küzdelemben.

A polgármesternek legutóbb egy ellenfele volt. A 2014-es választáson a független jelöltként indult Mátó Imre 123 szavazatot kapott, míg a szintén függetlenként indult Horváth Lajosra 211-en voksoltak. A községbe egyébként ebben a ciklusban összesen 233 millió forint fejlesztési támogatás érkezett, a polgármester, a képviselő-testület és az országgyűlési képviselő közös munkája eredményeképpen.

Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere is igent mondott, amikor Lázár János a kövegyi községháza előtti parkban tartott európai választási fórum végén azt kérdezte tőle, indulni akar-e polgármesterjelöltként a helyhatósági választáson?

A választókerület legkisebb, csupán 404-es lélekszámú településén, a legutóbbi helyhatósági választáson egyébként összesen 5 (független) polgármester-jelölt közül választhattak a helybéliek: Bajusz György 45 szavazatot kapott, Galgóczkiné Krobák Mária 110 voksot szerezve győzött, Jakab Tibornét 15-en szerették volna faluvezetőnek, Baranyi Sándor Józsefre 78-an szavaztak, míg Szűcs Pál Tibor 2 voksot kapott.

Lázár János május 21-i kiszombori európai választási fóruma vége felé, immár a község ügyeire térve kérdezte meg Szegvári Ernőné polgármestertől, hogy indulni akar-e a helyhatósági választáson. A faluvezetőt váratlanul érte a kérdés, de igent mondott.

Szegvári Ernőné egyébként a 2014-es választáson három másik polgármesterjelölttel szemben győzött. A jelenlegi faluvezető 529 szavazatot kapott, Jasztrab Csaba 88-at, Bacsa György Tamásra 222-en voksoltak, s Szekeres Krisztián Rudolfnak is kevésnek bizonyult a polgármesteri tisztség megszerzéséhez a ráadott 402 szavazat.