Hírek Térség

Algyő kincse: az Ezerjófű Egyesület a gyógynövények természetességével varázsol

Az algyői Ezerjófű Egyesület alapítója és elnöke, Berek Ágota immár közel két évtizede foglalkozik gyógynövény-ismertek kutatásával – írja a Promenád.

Ágota tanári diplomáját Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, könyvtárosi diplomáját pedig Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte. Az egészségmegőrzéssel való tudatos foglalkozás gyermekei megszületése óta folyamatosan jelen van életében. Egyre több, rendszerezett ismeretet gyűjtött össze, amely egy idő után arra késztette, hogy az Egészségügyi Továbbképző Intézetnél (mai nevén: ENKK) hivatalosan is elvégezze a reflexológia és fitoterapeuta szakokat.

Ezt követően tanári mivoltja és a gyógynövények egyre szélesebb körű ismerete arra ösztönözte, hogy a benne rejlő tudást, információhalmazt és gyakorlati trükköket átadja. Így előadásokat kezdett tartani Algyőn és annak környékén.

 

 

Hogyan és milyen apropó kapcsán jött létre az Ezerjófű Egyesület?

Lassan húsz éve annak, hogy elkezdtem érdeklődni a gyógynövények alapvető ismeretei iránt és elkezdtem tanulmányozni azokat. Ez később különböző, ehhez kapcsolódó tanfolyamok elvégzésére késztetett, ami pedig arra bátorított, hogy az ott megszerzett tudást egyre több embernek átadjam. Ennek kapcsán elkezdtem olyan tanfolyamokat tartani Algyőn és környékén, amelyeken úgy elméletben, mint pedig gyakorlatban megpróbáltam megosztani olyan, birtokomban lévő, alap információkat a természetről és annak csodás élővilágáról, amely kevesek számára ismeretes. Ennek köszönhetően lassan, de biztosan kialakult egy állandó tagokból álló közösség, ami az Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör nevet kapta. Ez a csapat annak érdekében, hogy az adott témák minél kézzelfoghatóbbak legyenek idővel megépítette a mai Ezerjófű Gyógynövénykert elődjének számító kis kertecskét az algyői Tájház udvarán. Az ötlet aztán életképesnek bizonyult, ugyanis egyre több ember kapcsolódott be a munkába, így 2011-ben megalakult az Ezerjófű Egyesület, melynek tagsága és kezdő tevékenysége az évek folyamán folyamatosan bővült.

Ezt követően, immár egyesületként milyen alaptevékenységet kezdtek el folytatni?

Az Ezerjófű Egyesület elnökének megválasztván célom nem más volt, min, hogy minél szélesebb körű korosztályt érjünk el azzal az alaptevékenységgel, ami elsősorban a gyógynövények és a természet megismerésére irányul. Másodsorban pedig ezeknek a jótékony hatásait és hasznos felhasználását boncolgatja. Ehhez viszont már egy komolyabb és összetettebb programkínálatot kellett felépítenünk, ugyanis az egy-egy tanfolyamon való elméleti tudás átadása kevésnek bizonyult ehhez. Minek margójára nyári táborokat hoztunk létre az algyői gyermekek számára, elkezdtünk foglalkozásokat tartani széles körű témákban, széles körű korosztályban, kertvezetésre invitáltuk az érdeklődőket, és oktatási intézményekben a tanulóknak a lekülönbözőbb játékos forma keretein belül adtuk át a gyógynövényekkel kapcsolatos tudnivalókat, akik aztán szüleiket és nagyszüleiket tanították tovább, jutott mindez sok-sok alkalommal vissza a fülünkbe. Legfőbb küldetésünk tehát az egészséges életmód technikáinak elsajátítása, ismertetése és oktatása, az egészséges táplálkozás, mozgás, tevékenység, gondolkodás és érzelmi élet gyakorlatának átadása lett. Nagy örömünkre 2014-ben az algyői Önkormányzat átépítette a Tájházat és annak udvarát, ennek köszönhetően pedig felépült az Egyesületnek is otthont adó EzerJóHáz. Ugyanebben az évben az Önkormányzat segítségével felújítottuk és kibővítettük a gyógynövénykertet, ahol ma már több, mint kettőszáz növény található, és kialakítottunk egy gyakorlókertet is, melyek ez évtől látogathatók. Elmondhatom, hogy mára az Egyesület tevékenységével beépült Algyő pezsgő civil életébe. A falu lakói ismerik szolgáltatásainkat, termékeinket és kialakult az állandó igénybe vevőink köre. Végtelenül büszkék vagyunk arra, hogy az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában negyedik éve működik az Ezerjófű szakkör, és egy kisebb gyógynövény és zöldségnövény tankertet is művelünk. Illetve arra is, hogy az ismeretterjesztő tevékenységünk színvonalát az Egyesület folyamatosan bővülő szakmai partnerkapcsolat rendszere is tanúsítja, ennek tagja a Szegedi Tudomány Egyetem és annak Füvészkertje, a budapesti Corvinus Egyetem és több országosan elismert tudású szakember és természetgyógyász is.

 

 

Idővel aztán ezen gyógynövényeket elkezdték feldolgozni is. Miért?

Igen, hiszen nem szerettük volna, ha kárba vesznek. Nem csak kihasználni, hanem felhasználni szerettük volna őket hasznosan. Ugyanis rengeteg munka van abban, hogy ez a kert és, hogy ezek a növények így néznek ki, ahogy. Gondozást és odafigyelést igényelnek, mi pedig megtesszük mindezt. Ezáltal nem csak ők szolgálnak minket, hanem mi is őket. Így aztán az egyesületünk gyakorlókertjében megtermő és a környékbeli gyűjtésből származó gyógynövényeket szakszerűen, kézműves gondossággal feldolgozzuk: szárítjuk, aprítjuk, és aromazáró üvegekben tároljuk. Az így létrejött készletből monoteákat, teakeverékeket, fűszereket, fűszerkeverékeket készítünk. Termékeink megvásárolhatók az egyesületünknél, Algyőn de viszonteladóknál is egyaránt. És rendelhetőek e-mailben is. Mi pedig a rendelést visszaigazoló e-mailben megírjuk a megrendelt termékek árát, a szállítás idejét és költségét, a fizetés módját.

És végül, mi motiválja önt mint az Ezerjófű Egyesületét arra, hogy szervezetük igencsak sokrétű munkássága ennyire élet- és természetközeli módon működjön?

Fűben, fában orvosság – tartja a mondás, nem alaptalanul. A gyógynövényeknek óriási szerepe volt elődeink életében, nem csak a betegségek kezelésében, a megelőzésben, az egészséges életmód kialakításában is. Ahhoz, hogy élni tudjunk a természet kimeríthetetlen kincsestárával, ismernünk kell a füveket és azok tulajdonságait. Napjaink embere azonban már csak a gyógyszertárban talál orvosságot, hiszen elveszítette azt a tudást, amivel dédszüleink még megtalálták a mezőn, vagy felnevelték a kertben azokat a növényeket, amelyek segítették egészségük megőrzését, vagy visszaállítását. Egyesületünk azzal a céllal jött létre, hogy visszaszerezze, és minél többek felé közvetítse ezt az elveszett tudást. Ez az, ami arra motivál, hogy a falu életéből ne vesszünk el. Hogy a munka, ami valóban sokrétű és áldozatokkal teli, odaadást megkívánó ne vesszen el. Sőt, egyre népszerűbb és értékelendőbb legyen.