Hírek Makó

Makó-Budapest kerékpártúrával emlékeznek meg a hős tűzszerészekről

Szabó Mária Gizella, Szabó István tűzszerész lánya, édesapja és a többi hős tűzszerész emlékére szervezett kerékpártúrát: a kétnapos programhoz többen csatlakoztak, hogy a Logodi utcai tűzszerész-emlékmű előtt leróják tiszteletüket.

Nem véletlen, hogy a könyvbemutatót követően most került sor a kerékpártúrára, hiszen – mint Szabó Mária Gizella portálunknak elmondta – édesapja 1947 június 12-én szenvedett balesetet tűzszerészként. A főszervező elárulta: édesapja annak idején körbekerékpározta Magyarországot, és Európát is körbe akarta, ezért szerette volna megszervezni a túrát.

Szabó Mária Gizella továbbá hangsúlyozta: édesapja élete a mai ember szemével szinte elképzelhetetlen, hiszen megjárta az ukrán frontot, onnan haza jőve pedig behívták tűzszerésznek, élete nagy részét a haza szolgálatában töltötte. Hősies helytállását három kormánykitüntetés is bizonyítja. Élete a bajtársiasságról, az önfeláldozásról és mások segítéséről üzen, hiszen megvakulása után a Vakok Szövetségébe belépve segített, de tett a hasonlóan megsérült tűzszerészekért is, illetve helyben is segített.

– Ez a túra nemcsak apuról szól, hanem az összes tűzszerészről, mert több mint ezren meghaltak ’45 és ’48 között, az aknakutatás és a robbanóanyagok kutatásának intenzív szakaszában. Több mint ezren meghaltak, ezt nagyon sokan nem tudják – emelte ki, továbbá emlékeztetett: a mai napig történnek sajnos tűzszerészbalesetek, három éve négyen haltak meg Hortobágyon is. A mai napon pedig minden tűzszerészért kerékpároznak, hogy felhívják a figyelmet.

A kétnapos program teljes távján öten vesznek részt, az első nap Kecskemétig kerékpároznak. A túrához bárki csatlakozhat, bármekkora távon: a makói indulók közt volt, aki Marosleléig vagy Hódmezővásárhelyig vett részt a kerékpártúrában.