A párt önkormányzati képviselője és választókerületi elnöke az ellenzéki tárgyalások állásáról tartott tájékoztatót, amin ugyan nagyon kevés konkrétum hangzott el, de a jelek továbbra is arra utalnak, mindenki más feltett kézzel ugrik neki az ősznek.

Februárban tette közzé azt a felhívást a Demokratikus Koalíció, amelynek eredményeként azt várták, hogy egy asztalhoz hozza az ellenzéki pártokat, és előbukkannak a lehetséges polgármesterjelöltek nevei. A tárgyalások folynak ugyan, de ez inkább részsikernek mondható.

– Mi vagyunk az egyetlen ellenzéki párt, aki érdemi tevékenységet folytat Makón. – vonta le az egyébként eddig is nyilvánvaló következtetést Török Miklós.

Ez csak alátámasztja a totális fejetlenséget többi ellenzéki párt részéről, amit csak megerősített Mucsi Tamás, aki konkrétan azt is kijelentette, hogy rajtuk kívül a polgármesteri posztra szóba jöhető jelöltje sincsen senkinek.

– Jelen pillanatban azt látjuk, hogy a Demokratikus Koalíción kívül senki másnak nincs polgármester jelöltje a városban. Közelednek a választások, ha valaki akart volna jelentkezni, annak már el kellett volna kezdeni építkezni, de nem így történt. – fejtette ki a választókerületi elnök.

Ez tehát azt jelenti, hogy durván négy hónappal a választások előtt az ellenzéki pártok nagyobb része lemondott a polgármesteri posztra jelölésről.

Mucsi Tamás még csak arra sem utalt, hogy egyáltalán bedobtak volna valamilyen nevet más pártok. Ilyen felállás mentén a DK-nak persze könnyű mondani, hogy adott esetben más esélyes jelölt mögé is beállnak. Ez csak egy szimpatikusnak tűnő gesztus, hogy ne tűnjenek nagyképűnek, de a kérdés már eldőlt. Nem azért mert kiderült, hogy az ő jelöltjük a legjobb, hanem azért mert más nincs (a kettő között elég nagy különbség van…).

Szóval Makó eszi, nem eszi, nem kap mást.

A neve persze még titok, ahogyan a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke többszöri kérdésünkre egy körülbelüli időpontot sem volt hajlandó elárulni arra nézve, hogy mikor fogják bemutatni. Mindössze annyit lehet róla tudni, hogy „eléggé reflektorfényben van”, megnevezni akkor fogják, ha az ellenzéki tárgyalásokkal végeztek. Amelyen részt vesznek civil szervezetek is.

Ez egyébként még csak ott tart, hogy milyen taktika lenne a legcélszerűbb a szavazatok maximalizálására. Most talán „nagyobb az esélye a koordinált indulásnak” Mucsi Tamás szerint, de közös listára is nyitottak.

A makói DK emellett egy felajánlást is tett a mai sajtótájékoztatón, miszerint első körben az MSZP és a Jobbik javára visszalépnének egy-egy körzetben, vagyis maximum hatban indítanak jelöltet, de még az is lehet, hogy az a hat végül öt lesz (ennyi kell minimum a listaállításhoz).

Ennyi. Itt tartanak. A Demokratikus Koalíció mai sajtótájékoztatójának nagyjából az egyetlen tanulsága az, hogy Mucsiék gyakorlati kockázat nélkül “nagylelkű gesztusokat” tesznek, éppen csak annyit, hogy a választók előtt ne tűnjenek arrogánsnak, de a tutit ők mondják meg. A többiek meg nézik az előadást.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest