Magyarországon 2009 óta emlékeznek meg a magyar feltalálók előtt június 13-án. Ez alkalomból Orkonyi Károllyal beszéltünk, aki tavaly Németországban bronzérmet szerzett a saját ötletei alapján elkészült motorkerékpárral. Már most is egy új kétkerekű jármű építésén dolgozik.

A makói születési Orkonyi Károly már gyerekkora óta érdeklődik a motorok és minden iránt, amit motor hajt. Elmondása alapján a vassal való kapcsolata a génjeiben lehet, mivel üknagyapja is már kovácsmester volt a városban és ez a szakma generációkon át tovább öröklődött. A motorépítés 5-6 évvel ezelőtt merült fel.

– Mindig tetszettek a múlt század eleji motorkerékpárok. Szerettem volna egy ilyen motort magamnak, de hamar be kellett látnom, hogy igen ritkák és nehezen hozzáférhetőek. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha egy korhű, de nem egy másolat születne – fogalmazott Károly.

Nem szeretett volna replikát, de a kornak megfelelő műszaki tartalmú motorban gondolkozott: semmi modern, oda nem illő alkatrész nem lett beépítve.

– Ezt a motort 2014 tavaszán beneveztem a Magyar Motorépítő Bajnokságra. Ott kategória győztes lett. Innen egyenes út vezetett a világbajnokságra. Ott V. lett Retro Modified kategóriában – mesélte Károly. – Ez után készült a következő motor: ennek a vázburkolata, motorblokkja, váltója és futóműve is egyedi építésű. A forgácsolásban és a váltó tervezésben Bálint Zoltán segített. A motorépítő világbajnokságon lll. helyezést sikerült elérni. Ez a 25 éve fennálló verseny alatt a legelőkelőbb magyar helyezés.

Mindent egy alapötlet indít el: meg kell határozni a formát, a műszaki beltartalmát és persze a megújulás is fontos. Utána jöhet az építés. Károly jelenleg is dolgozik egy saját megálmodású járművön.

– Erről annyit szeretnék elárulni, hogy bővelkedni fog műszaki csemegékben. Nem mindennapi látványt kap a zsűri és a közönség is. 2020 -ban lesz a VB, oda szeretném nevezni – mondta Károly, és hozzátette: a motor a Marusius nevet kapja, a Maros folyó régi neve alapján.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest