Alig egy év alatt több mint 20 százalékról 7 százalék alá olvadt le a Jobbik népszerűsége Makón. A párt helyi szervezete az EP-választások óta is vegetál, nem látszik, hogy bármilyen tanulságot is levontak volna belőle, pedig így semmi beleszólásuk nem lesz az önkormányzati választásokba.

Nagy mellénnyel ugrott neki a Jobbik a 2018-as országgyűlési választásoknak, ami bár szép nagy vereséggel végződött, de a makói eredménnyel például büszkélkedhetett a helyi szervezet. Hozzá kell tenni ugyan, hogy ehhez Kiss Attilának vajmi kevés köze van, letudta a kötelező köröket, a fórumokon elmondta a szokásos kormánygyalázást, de semmi ötletet, térségi programot, „víziót” nem dobott be. A központból leküldött utasítások bebiflázása nem is jött be, de a lendület betolta a második helyre a szekeret.

Innentől kezdve igazából Makón is csak annyi lett volna a dolog, hogy „próbáljunk meg nem elcseszni semmit”, kerüljük a botrányokat. Ez egy ideig sikerült is, a radikálisabb szárny kipaterolásának a hulláma a helyi szervezetben nem érződött, Zeitler Ádám vezetésével fegyelmezetten beálltak Sneider Tamás mögé, bár elvileg voltak véleménykülönbségek, sikerült házon belül tartani mindent. 2018. május végén a későbbi választókerületi elnök még azt nyilatkozta portálunknak, hogy a makói Jobbikon belül nincsenek pozícióharcok.

November végén aztán robbant a bomba, Kiss Attila megyei önkormányzati képviselői helyét veszélyeztette egy amatőr hiba. Ezzel ugyanis összeférhetetlen tisztséget birtokolt párhuzamosan a Makói Csípőst kiadó Sándor Móricz Egyesület elnökeként. Az őt kizáró határozatot megtámadta, de a bíróság sem adott neki igazat.

Mindez viszont biztosan felkészületlenül érte a makói szervezetet, az országgyűlési választáson Kiss Attilára szavazókban meg joggal merült fel a kétely, hogy ha ennyire nincsenek tisztában a törvényekkel, akkor miért lennének alkalmasak bármilyen felelős pozícióra?

 

 

A megyei önkormányzati helyet végül Zeitler Ádám vette át, amit ugyan azzal magyaráztak, hogy makói képviselőé volt a hely, akkor maradjon is az, de ha őszinték akarunk lenni, akkor más lehetőség nem is akadt.

Itt látszott először, hogy az egész választókerületből elfogytak a hadra fogható embereik.

Nem sokkal később jött az irodabérlés körüli kavarás, mint kiderült az önkormányzattól bérelt helyiség szerződése lejárt, azt senki nem sietett megújítani, hónapokon keresztül ott tartózkodtak még a Széchenyi téren, csak nem fizettek érte. A számlát később rendezték, és elköltöztek, ez az ügy azonban újabb kérdéseket vetett fel.

Zeitler Ádám bevallottan jóban van Sneider Tamás elnökkel, de mekkora lehet az érdekérvényesítő képessége, ha még egy ilyen apróságot sem tud elintézni? Ha a párt vezetése sem törődik már a makói szervezettel, akkor miért tartsanak ki mellettük a szimpatizánsok?

Lehet, hogy a tagság ezeket az ügyeket házon belül megnyugtató módon tudta rendezni, de kifelé minden egyes ilyen hiba a megbízhatatlanság, a hanyagság látszatát keltette, mintha Zeitler Ádám magasról tett volna az egészre.

Ezekkel a terhekkel fordultak rá Makón is az európai parlamenti választási kampányra, amelyen továbbra sem sikerült még megközelíteni sem az “erős párt vagyunk” üzenetét. Az még hagyján, hogy huszadrangú képviselők érkeztek Makóra kampányolni, és aláírást gyűjteni, néhány héttel a választás előtt váratlanul családi okokra hivatkozva lemondott a makói alapszervezet éléről is Kiss Attila.

Bármi is legyen az ok, nem sikerült megfelelően kommunikálni, egy fontos választás előtti változtatás rendkívül rosszul mutat, újabb jel a fejetlenségre. Még május közepén kiderült, hogy ezt a pozíciót is Zeitler Ádám örökölte meg, vagyis most már egyszerre makói és választókerületi elnök, megyei és makói önkormányzati képviselő.

Egyszerre négy(!) posztot visel, miközben korábban kettőt birtokolva sem tudott maradandót alkotni.

Mindezek fényében nem csoda, hogy 6,8 százalékra olvadt a népszerűség a városban, amivel nyugodtan ki lehet mondani: az összes befolyását elvesztette a Jobbik a makói önkormányzati választásra. Zeitler Ádámnak egy választása maradt, elfogadja, amit a többi párt elé rak. Legyen az bármi.

 

 

Sőt, még annak is örülhet. A testületben egyetlen helye van a Jobbiknak, ami ráadásul ősszel egy pillanat alatt elúszhat, miután az EP választáson az is kiderült, hogy 4,3 százalékkal a nyakukra ült a Mi Hazánk Mozgalom. Zeitlernek egyszerre kellene arra figyelnie, hogy sem balról, sem jobbról ne csavarják le a helyét.

Erre szokták azt mondani: nem a saját kezében van a sorsa. Az a hajó elment. Az egy évvel ezelőtt még kormányváltásról, a makói városvezetés leváltásáról álmodozó párt ősszel azért is hálát adhat az égnek, ha az egyetlen listás helyük megmarad a képviselő-testületben. Mucsi Tamás mai sajtótájékoztatója még az eddiginél is gyászosabb képet fest a makói Jobbik állapotáról. Zeitler Ádám mindenesetre legalább annak örülhet, hogy a DK nagyvonalúan visszalép a javára majd egy körzetben. Na persze a nehezebbik feladat lenne megnyerni, de legalább nem gáncsolják el. 

Ennek belátásához pedig nem kell atomfizikusnak lenni, már az európai parlamenti választás előtt is téma volt a városban, hogy a megmaradt lelkes(ebb) aktivisták is kezdenek már más felé kacsingatni a sok bénázást látva. Mostanra ez már a számokban is látszik.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest