Belföld Hírek

Egyre feszültebb a helyzet az ellenzéki pártok között

Egyre durvább a baloldali belháború az ellenzéki előválasztás miatt. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint „a bizalom teljes hiánya” jellemzi a mostani helyzetet, azok után, hogy Gyurcsány Ferenc kihátrált Karácsony Gergely mögül. Kunhalmi Ágnes elmondása szerint már a Momentumosok is attól tartanak, hogy velük is bármikor megteheti ezt Gyurcsány Ferenc. A DK szerint viszont nem ők rúgták fel a korábbi megállapodást, hanem Karácsony Gergely – közölte az M1 Híradója.

Ahogyan nem tudjuk megmondani, hogy kit támogatnánk a labdarúgó-világbajnokság döntőjében, amikor még csak a selejtezők mennek, úgy Karácsony Gergely és az MSZP hivatkozása, hogy mi megszegtük a megállapodást, értelem nélküli – ezzel a hasonlattal magyarázkodott a DK szóvivője amiatt, hogy pártja Karácsony Gergely helyett mégis inkább Kálmán Olgát támogatja az ellenzéki előválasztáson.

Gréczy Zsolt szerint Karácsony Gergely az elmúlt időszakban úgy akart közös főpolgármester-jelölt lenni, hogy közben nem politizált pártsemlegesen. Mint írta: a civil világból érkezett, LMP-t, Párbeszéd Magyarországot, Együttet, és Párbeszéd-MSZP szövetséget megjáró Karácsony Gergellyel kapcsolatban nem lehet elhallgatni a kételyeket.

Karácsony Gergely kedden nem örült annak, hogy az újságírók a DK szóvivőjének bejegyzéséről szerették volna kérdezni, de a sajtótájékoztató előtt azt mondta: Gréczy Zsoltot is kibírja. Később már visszafogottabban fogalmazott. Szerinte vannak ugyan súrlódások, de ez még belefér a szövetségi politikába.

A szocialisták láthatóan rosszabbul fogadták, hogy Gyurcsány Ferenc ismét szembefordult velük. Kunhalmi Ágnes az ATV-ben azt sérelmezte, hogy a DK elnöke megszegte az ígéretét, ezzel pedig, mint mondta, eljátszotta a bizalmat.

Nem ez az egyetlen gond, amellyel az ellenzéki pártoknak meg kell küzdeniük őszig. Az MSZP és a DK közötti viszály mellett a jelöltek folyamatosan növekvő száma miatt is egyre nagyobb a feszültség. A Momentum ugyanis saját jelöltként május végén a korábbi SZDSZ-es Kerpel-Fronius Gábort indította.