Hírek Külföld

Úzvölgyi temetőgyalázás: több százan tüntettek a román provokáció miatt Kolozsváron

Román-magyar szolidaritási menetet szerveztek szombat este Kolozsváron az úzvölgyi katonatemetőnél történt példátlan incidensek miatt.

A Mediafax hírügynökség azt közölte, hogy mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre.

“Hargita, Kovászna, emberséges föld”

A tüntetők tábláin – többnyire románul, de magyarul is – többek között ilyen feliratok voltak:

  • “Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött”,
  • “A csendőrség egymás ellen uszít”,
  • “Manipulálás és uszítás nélkül”
  • “Szolidaritással a sovinizmus ellen”,
  • “Hargita, Kovászna, emberséges föld”.

Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, miszerint  “Hargita és Kovászna román föld”.

Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta, azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek. A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst.
Amikor ismertté vált a politikai realitás, olyan etnikumközi feszültségek jelentek meg, amelyek 1990 óta nem léteztek. (…) Románként bocsánatot kérek mindazért, amit a legostobább nemzettársaim tettek” – nyilatkozta a szervező, aki a #rezist mozgalom pólóját viselte. A mozgalom a baloldali-liberális román kormánynak a korrupcióellenes harc ellehetetlenítését célozó intézkedései elleni tiltakozások során alakult ki.

A Mediafax hírügynökség Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatóját is idézte, aki szerint a normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból.

A szolidaritási tüntetés résztvevői a kolozsvári városháza elé, majd a Béke térre vonultak, ahol befejeződött a megmozdulás.

Budapesten is tiltakoztak a román provokáció miatt

Magyarországon az Erdélyi Magyarok és Székelyek Információs Oldala szervezésében tartottak megmozdulást szombaton. A szervezők azért választották a rendezvény helyszínéül a budapesti román nagykövetséget, mert a román nagykövet pénteken a diplomáciai szokásokkal súlyosan szembemenve nem jelent meg a magyar Külügyminisztériumban, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az úzvölgyi atrocitások miatt bekérette. Az eseményen több százan voltak.