A Szentatya csíksomlyói látogatásának tiszteletére egyre többen csatlakoznak a faültetési akcióhoz, Makón vasárnap délelőtt, a szentmisét követően ültették el az ezüstfenyőt.

Mint Pálfai Zoltán portálunknak elmondta: az ötlet magától Ferenc pápától származik, mivel azt üzente a csíksomlyói szentmisén, hogy ne vigyenek neki semmilyen ajándékot, mivel nincs rá szüksége, így számára az lenne a legnagyobb ajándék, ha mindenki odahaza, a saját közösségében, minden zarándokcsoport ültetne legalább egy fát.

Az atyától továbbá megtudtuk, ennek az volt az apropója, hogy 2015-ben írt egy körlevelet, azaz enciklikát, amelynek a témája a teremtett világ védelme volt, és ebben szakmai meg lelki alapon is kifejtette ennek a fontosságát, így hát Makón ehhez is csatlakoztak kicsit a mai napon.

– Azért tartottuk fontosnak, hogy csatlakozzunk, mert az egyház nemcsak itt létezik Makón, hanem világegyház, mint egy nagy család, az egész világot átíveli, ilyen módon is szeretnénk tudatosítani, hogy mi ugyanúgy hozzátartozunk az afrikai keresztényekhez meg a dél-amerikai keresztényekhez, vagy éppen a Fülöp-szigetiekhez. Ferenc pápa ezt egyébként nagyon-nagyon fontosnak tartja, ő globálisan látja a világot és az egyházat – emelte ki, továbbá hozzátette: a fa mellett táblán szerepel a „Járjunk együtt” mottó is, amely azt jelenti, hogy ők egy zarándokegyház, és hogy a hívek 10, 20 vagy 50 év múlva is láthatják és megemlékezhetnek majd a makói csoportról, akik részt vettek.

– Mindannyiunknak felemelő érzés volt, igazi lelki élmény, hiszen azt tudjuk, hogy II. János Pál pápa 1999-ben nem jutott el Erdélybe, Csíksomlyóra, most viszont a történelem ura úgy akarta, hogy az ő utóda ott legyen. Megküzdöttünk mi is nyilván az esővel, de nagyon szép tapasztalat volt, hogy az eső ellenére lelkileg gazdagodtunk és szinte kivétel nélkül mindenki feljött oda a nyeregbe, és hát egy szép, pápai szentmisén tudtunk részt venni – fogalmazott Pálfai Zoltán.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest