Makó Programok

A testi-lelki egészség elérésében segítik a fiatalokat

„Szertelen szabadság” néven indít ingyenes ötalkalmas műhelyfoglalkozásokat a Makói Egészségfejlesztési Iroda, ahol számos témával várják majd a fiatalokat.

Mint Sipka Tünde Csenge portálunknak elmondta: olyan 15 és 18 év közötti fiatalokat várnak a foglalkozásokon, akik maguk is elkötelezettek az egészséges életmódban, vagy legalábbis szeretnék elsajátítani az egészséges életmódnak az alapvető információit, például a táplálkozás, a mozgás és a lelki öngondoskodás elemeit.

A kortárs segítő csoportok 12-12 fővel indulnak majd, Makón két képzést is indítanak, akárcsak Hódmezővásárhelyen. Mint megtudtuk, ez az első ilyen törekvés, a tavaly indult mentális szolgáltatásbővítés keretén belül fog majd beépülni az Egészségfejlesztési Irodáknak a működésébe.

– Azért tartjuk rendkívül fontosnak ezeket a foglalkozásokat, mert azt tapasztaljuk nemcsak országosan és nemcsak helyben, de világszerte számos közösségben, hogy nagyon-nagyon komoly problémát jelent a testi és a lelki egészségnek a megőrzése, illetve a fenntartása – emelte ki a szakember, és hozzátette: rendkívül fontos, hogy ebben az életszakaszban meg tudják szólítani a fiatalokat.

A Makói Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője továbbá elmondta: alapvetően a szerhasználat megelőzésére törekednek majd, de a kommunikációs konfliktuskezelés és a motivációkeresés is helyet kap az ötnapos programon.

– Az érzelmek kommunikációja is egy rendkívül fontos eszköz, amire általában nem fektetünk hangsúlyt. Az asszertív kommunikáció elsajátítása az egy olyan kincs vagy egy olyan eszköz, amit egész életünkben tudunk aztán kamatoztatni számtalan területen – hangsúlyozta.

A műhelyfoglalkozásokon külsős előadók is részt vesznek, a programot pedig pszichológusok vezetik majd, akik nem engedik el a résztvevők kezét az öt nap után sem, hiszen lehetőség lesz találkozni később is, illetve a résztvevőknek egy projektet is kell készíteni az ötödik nap végére, ami a szerhasználattal és az egészséges életmóddal kapcsolatos – tudtuk meg Sipka Tünde Csengétől.

Az ingyenes képzésen a résztvevők ingyen ebédet is kapnak, a részvételhez pedig írásos szülői beleegyezés szükséges. További részletek és a jelentkezés módja az alábbiakban olvasható:

 

Borítókép: archív fotó