Hírek Térség Top

Zöld utat kapott a földeáki piacépítés

Elkezdődhet a Gagarin utcai csapadékvíz elvezetés, illetve a piacépítés Földeákon, miután mai rendkívüli ülésén kiválasztotta a földeáki képviselő-testület a kivitelezőket.

Különösebb vita nélkül döntöttek róla a képviselők, hogy a piacépítéssel kapcsolatban a makói Maros Projekt Kft-vel, a Gagarin utcai csapadékvíz elvezető megépítésével kapcsolatban pedig a mórahalmi RMB-TRansz Kft-t bízza meg.

A Maros Projekt Kft. 38 millió 962 ezer forint, míg az RMB-Transz Kft. 27 milliós ajánlatot adott, a legalacsonyabbat, a közbeszerzésen induló cégek közül.

– A Gagarin utcai belvízelvezetésre 28 millió 85 ezer forint áll a rendelkezésünkre, azaz itt spóroltunk, míg a piacnál nettó 35 millió 458 ezer forint áll a rendelkezésünkre, azaz közel 3 millióval kevesebb összeg, mint a amennyiért a Maros Propjekt Kft. vállalni tudja – mondta Hajnal Gábor. Földeák polgármestere hozzátette, hogy a Maros Projekt Kft. ajánlatában vannak olyan opciók, melyek az önkormányzat szerint fölöslegesek, melyeket a szerződéskötéskor meg meg kell tárgyalniuk.

– Van olyan földmunka az ajánlatban, melyek nem szükségesek. Az önkormányzat egyébként vállalta, hogy önerőből fedezi az ajánlat és a rendelkezésre álló pályázati összeg közti hárommilliós különbözetet – tette hozzá a község első embere.

A testület döntését követően 5 nap alatt szerződést kötnek a nyertes cégekkel, melyeknek százötven napjuk van a vállalt munka megvalósítására. Azaz a Gagarin utcai csapadékvíz elvezetés és a piac is elkészül még ebben az esztendőben. Az előbbi egyébként azért is érdekes, mert a tervek szerint a helyi sportcsarnok a Návay iskola udvara Gagarin utcai oldalára épül majd.

A piac helye pedig a helyben kínai boltnak ismert épület mögötti, jelenleg üresen álló portán épül meg. A művelődési ház és könyvtár épületével átellenben álló ingatlan előtt álló lángossütőt és a zöldségest szeretnék beterelni abba az új, két üzlethelyiséggel rendelkező épületbe, mely a piac egyik fő attrakciója lesz, s az üzlethelyiségek mellett itt lesz majd a férfi, női és mozgáskorlátozott mosdó és más kiszolgáló helyiségek.

A Szent László utca 17. szám alatt felépítendő piac alapterülete egyénként 87,13 négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkezik majd. A piacon fedett és nem fedett standok szolgálják majd az eladók és a vevők igényeit.

– A piac területe parkosítva lesz, se lesz befelé egy gépkocsiút is – tette hozzá Hajnal Gábor.