Hírek Külföld

Román nacionalisták támadtak rá az úzvölgyi temetőt védő civilekre

Botrányos jelenetek zajlottak délután az úzvölgyi katonai temetőnél, amely köré élőláncot vontak székelyföldi civilek és politikusok. Szijjártó Péter külügyminiszter még a csütörtöki események előtt telefonon beszélt román kollégájával, és azt kérte, hogy a román hatóságok tegyenek meg mindent, hogy megfékezzék a provokátorokat. A román nagykövetet berendelték a Külügyminisztériumba. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes barbárságnak nevezte a történteket.

Az első világháború magyar áldozatai közül is többen a temetőben nyugszanak, ám néhány hete azzal szembesült a romániai magyarság, hogy egy román parcellát alakítottak ki az emlékhelyen. Több romániai hatóság szerint is mindez illegálisan történt.

Román csoportok csütörtökön akarták felavatni a román parcellát, a magyar civilek ezt szerették volna megakadályozni az élőlánccal. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel vonult ki, de így sem tudták megakadályozni, hogy román szélsőségesek betörjenek az emlékhelyre – közölte az M1.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, és nyomatékosan kérte, hogy a csütörtöki úzvölgyi rendezvények kapcsán a román fél ne adjon teret a provokációknak, és tegyen meg mindent a fizikai atrocitások elkerülése érdekében – tájékoztatta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-t. Közleményében azt írta: a román külügyminiszter minderre ígéretet tett.

 „Ha ezt a barbárságot a román politika nem akarta megakadályozni, akkor az morális botrány, ha nem tudta, az pedig államigazgatási csőd” – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hivatalos Facebook-oldalán.

Felháborító és elfogadhatatlan, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt! Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így. Ez nem más, mint öncélú erőszak! A budapesti román nagykövetet holnapra berendeltük a Külügyminisztériumba.

A magyar álláspont változatlan: Románia számunkra az erdélyi magyarság miatt kiemelt jelentőségű ország, ráadásul fontos gazdasági, kereskedelmi partner, a kiegyensúlyozott és fejlődő kétoldalú kapcsolatokban vagyunk érdekeltek – fogalmazott a közlemény, kiemelve: ugyanakkor ismételten felemelik szavukat az úzvölgyi katonai temetőnek a román szabályokkal is ellentétes átalakítása miatt.

Mint írta: természetesen mindenkinek joga van arra, hogy emlékezzen a saját hőseire, halottjaira, de ez nem történhet törvényellenesen és mások kegyeleti jogait sértő módon.

Az elmúlt hónapokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a hivatalból érintett magyar Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság többször is tárgyalást kezdeményezett az úzvölgyi temetőben kialakult a helyzetről, a világháborúkban elesett katonák méltó elhelyezéséről, és a méltó megemlékezés kialakításának feltételeiről – írta Menczer Tamás, hozzátéve: sajnálatos módon ezekre a megkeresésékre a román Hősök Kultuszáért Nemzeti Hivatal érdemben nem reagált.

Csaknem ezer székelyföldi civil és közszereplő vont élőláncot az úzvölgyi katonai temető elé csütörtök délután, hogy megakadályozza az egyházi szertartásnak és koszorúzásnak a megtartását, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala hirdetett meg a hősök napja alkalmából.

A székelyföldiek székely zászlókkal és transzparensekkel sorakoztak fel tömött sorokban a lakatlan hegyi település első világháborús katonai temetője előtt a csepergő esőben. Transzparenseiken azokat a román hatóságok által kiállított iratokat mutatták be, amelyek szerint Dormánfalva polgármestere törvénytelenül járt el, amikor a település közvagyonába vette a temetőt és építési engedélyt adott magának a temetőbeli román parcella kialakítására.

A tüntetők transzparensen mutatták be azt a temetőrajzot, amelyet a román Hősök Emléke Társaság készített 1927-ben a temető korabeli rendezése után, és amelyen a román társaság öt magyar, egy német és egy osztrák parcellát jelölt be. A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel tartózkodik a helyszínen, hogy elejét vegye egy esetleges román–magyar összecsapásnak.