Hírek Makó

Gombabetegségeket okozhat a sok esőzés a mezőgazdaságban

Az elmúlt hetekben rengeteg eső esett a térségben is, amely a mezőgazdasági munka végzését is nagyban befolyásolja. Kádár József, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke elmondta, sok gombabeteg is megjelent, ami ellen védekezni sem tudnak az elázott talaj miatt.

Májusban több milliméternyi eső esett, amely a mezőgazdasági munkát is befolyásolta. Bár a teendőkkel nincsenek elcsúszva a gazdák, azonban a csapadékos időjárás miatt számos gombabetegség is megjelent, amely a hagymát és a búzát is károsíthatja – viszont, ellene nem tudnak védekezni, mivel a felázott talajra nem tudnak felhajtani a gépekkel a gazdák. Ezt Kádár Józseftől, a Csanád és Térsége Gazdakör elnökétől tudtuk meg.

– A felázott talajban a traktorok és a permetezőgépek elsüllyednek, ilyen szempontból sem jó ez a sok eső. A másik oldalról megközelítve jó, hogy ennyi esett, mert nagyon nagy lemaradások voltak, de jobb lett volna, ha több hónapon keresztül kapjuk ezt a mennyiséget – fogalmazott az elnök.

Elmondta, a vetési munkálatokon már túl vannak a gazdák, illetve a védekezés egy részét is már megcsinálták. Ha elmúlna az esősebb időjárás, a kultivátorozás következne, továbbá a kukorica és a napraforgó tápanyagpótlása.

Borítókép: Illusztráció.