Hírek Színes Térség Top

Váratlan akadályok a földeáki épületfelújításokon

Nem megfelelő a csempézésnek a földeáki Egészségház fogorvosi rendelőjének vakolata, illetve a bölcsőde foglalkoztatójában újra kellett vakolni a falat, hogy az megtartsa a festéket. Ezekre a váratlan akadályokra bukkantak a kivitelezők. Az „Öreg” óvodába viszont hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek.

A helyi önkormányzat sikeres, összesen 200 millió 292 ezer forintnyi TOP-os pályázatainak köszönhetően egyszerre dolgozik ugyanaz a kivitelező a bölcsőde, az „Öreg” óvoda, az öregek napközi otthona és az Egészségház felújításán. Bár a munkálatokat különböző időpontban kezdték meg, mindenhol remekül haladnak. Igaz két épületnél váratlan akadályokba ütköztek. Az Egészségház a fogorvosi rendelőjében kiderült, nem megfelelő a csempézéshez a vakolat állaga, ezért ezt közmunkások a beltéri ajtó magasságáig leverték és újra vakolták. A bölcsőde foglalkoztatójában pedig a tapasz kezdett lefelé válni, így arra nem lehetett ráhúzni még egy sor festést. Azaz le kell kaparni az egészet és alá kell dolgozni, hogy megfelelő alap legyen a további munkálatokhoz.

navigate_before
navigate_next

Az Egészségház…

– Ezek az akadályok igazából csak-két három nap csúszást jelentettek, a fogorvosi rendelőben a nem megfelelő vakolatot már levakarták, ma felhordják az újat, s holnap már lehet is csempézni. A bölcsőde vert falára húztak egy 6-8-10 centis tapaszt, ez eddig állt a helyén csak azután kezdett leválni, hogy megbontották a két szoba közti falat. Így a tapaszt levakarták, s rendesen, a műszaki ellenőrrel konzultálva javították ki – mondta Hajnal Gábor. Földeák polgármestere hozzátette, hogy az óvodafelújítás befejeződött, ott már csak a takarítás van hátra, s a műszaki átadás után, várhatóan a jövő héten a gyerekek is visszaköltözhetnek, de előfordulhat, hogy jövő szombat lesz a költözés napja, hogy hét közben a szülőknek a gyerekek egynapos elhelyezése miatt ne fájjon a fejük.

navigate_before
navigate_next

A bölcsőde…

Mint arról már beszámoltunk, a „Gyermekmosoly” Óvoda „Öreg” óvodaként ismert épületébe március 11-e óta már nem lehet bemenni a Zárda utca felől. Itt a kivitelezők, teljes egészében szigetelték az épületet, kicserélték az összes belső burkolatot, de felújították a vizesblokkot és a tálalókonyhát, s az utóbbi különféle új eszközöket is kap. E pályázatnak köszönhetően – a felújítás részeként – új számítógépeket is vásárolnak az ovi. A gyerekeknek kialakítottak egy foglalkoztató pavilont, vadonatújra cserélték az eddigi belső bútorzatot, az épület új ajtókat, ablakokat kapott és az elnyert támogatásba még a kerítésépítés is belefért.

navigate_before
navigate_next

És az óvoda

A többi intézménynél is jelentősen előrehaladtak a munkálatokkal. „A foglalkoztatás és az életminőség javítása, családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” című, valamint az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” és a „Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése” pályázatoknak köszönhetően. Az „Öreg” óvodára összesen 64 millió 185 ezer forintot fordíthatnak, míg az Öregek Napközi Otthona és az Egészségház felújítására pedig 71 millió 745 ezer forintot költhetnek. Az elnyert összeg felhasználásával mindkét épület külső hőszigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat, korszerűsítik a fűtést, de a két épület napelemeket és kerítést is kap. Az Egészségházban pedig egy babakocsi tárolót is építenek.

A bölcsőde felújítását 64 millió 362 ezer forintból végzik el. Az épület tetőhéjazatát kicserélték, összenyitották a foglalkoztató szobákat, teljes körben leszigetelték az aljzatot, kicserélték az összes nyílászárót. De felújítják a belső burkolatokat és a vizesblokkot, az udvari orvosi elkülönítőt hőszigetelik, udvari játékokat vásárolnak és udvari foglalkoztatót is építenek.

A munkálatok a tervek szerint még az idén június 30-ig befejeződnek az összes épületnél.