Hírek Térség Top

Királyhegyesen még a templomtornyot is újrafestették

KIrályhegyes templom

Nem csak a felújított községházát és az új fiókgyógyszertárat avatták fel nemrégiben Királyhegyesen, de számos más fejlesztés is zajlott az utóbbi 5 évben. A templomtornyot pedig civil kezdeményezésnek köszönhetően festették ki.

– Ebben, az októberi helyhatósági választásig tartó, ciklusban olyan hatalmas fejlesztések már nem történnek. A község által elnyert pályázatok, a községháza felújításával gyakorlatilag megvalósultak – mondta Horváth Lajos. Királyhegyes polgármestere hozzátette: a ciklus végétől függetlenül sorba adják be az újabb pályázatokat.

– Most a Belügyminisztériumhoz adtunk be pályázatot járdafelújításra, a Magyar Falu Program segítségével egy rendezvénysátor vásárlását céloztuk meg, de most készül az orvosi rendelőnkkel kapcsolatos pályázatunk. Reméljük, hogy ezek is sikeresek lesznek. Az elmúlt időszakban 110 millió forintot kaptunk támogatásként, abból hetvenmilliót fordítottunk járdafelújításra – világított rá a legfontosabb teendők egyikére. – Ez azt jelenti, hogy a község járdái kétharmad része újult meg. Ezt a munkát szeretnénk folytatni, abban a három utcában, ahol még a régi járdák vannak: a Kossuth utca Dózsa György és Béke utca közötti szakasza, illetve a falu széléig tartó része járdafelújítására tizenhétmillió forintos pályázatot adtunk be, de a Kis utca József Attila utcától a falu széléig tartó szakaszát is a szeretnénk rendbe tenni negyven-ötven millió forintból. Ha ez elkészül, az utak felújítása után a járdáink is megújulnak. Tavaly közel tízezer négyzetméternyi térkövet raktunk le, részben pályázati pénzből, részben önerőből – mondta Királyhegyes polgármestere.

Horváth Lajos azt is elárulta, hogy a rendezvénysátort azért szeretnék, mert kicsinek bizonyult a helyi művelődési ház. Bármilyen hihetetlen egy 650-es lélekszámú faluban, valóban ez a helyzet. Ha összejönnek a térségből, különösen a civil szervezeteink vagy a Csurgó táncegyüttes vagy a dalkör, akkor nem férünk el. Ezért gondoltuk, hogy a Magyar Falu Program keretében veszünk egy 140 négyzetméter alapterületű sátrat.

A község legmagasabb épülete, a templomtornyot is újrafestették: – A templomtorony fejújítására 3,9 milliót nyertünk. Ez az összeg azonban kevésnek bizonyult. A plébános úrral közösen azt a döntést hoztuk, hogy akkor szervezünk egy gyűjtést. Ennek segítségével még 2,4 millió forint jött össze, így készült el a torony felújítása. Az egyház nemrégiben 52 millió forintot nyert a templom felújítására. A közbeszerzési eljárás most zajlik – tette hozzá Királyhegyes polgármestere.