Makó Színes

Várat is építettek az irodalmi akadályversenyen

Vízparti nyári kalandok elevenedtek meg ma a Szent István Egyházi Általános Iskolában. A negyedikesek idei kötelező olvasmányuk, Csukás István regénye alapján oldottak meg játékos feladatokat.

Csukás István népszerű regénye, a Nyár a szigeten élményanyagából készítettek a magyar szakos pedagógusok játékos akadályversenyt ma a SZIGNUM negyedikesei számára. Szigetlakók és táborozók csapatai négy helyszín 12 állomásán adtak számot tudásukról. – Tavaly a Rumini első kötetét dolgoztuk fel hasonló módon és azt tapasztaltuk, hogy nagyon szeretik a gyerekek a kötelező olvasmányok ilyen módon történő felidézését. Egész évben fejezetenként, rajzokkal és szövegértési feladatokkal haladtunk a könyvvel, aminek most egy tudásra épülő, de vidám foglalatát adjuk – tájékoztatott Kerekesné Dócs Nikoletta. A délutánt szervező egyik pedagógus hozzátette, a diákok kedvelték a történetet, amely hat fiatalember vízparti nyaralásának fordulatain vezeti végig az olvasót. Elmondta azt is, számára is nagy élmény volt a regény és a belőle készült film is, ezért is gondolta, hogy egy sokoldalú versengésbe is bevonja a diákokat a tanév végén. – A könyv tartalmához ragaszkodtunk a feladatok összeállításánál Reiszné Surinás Piroska kolléganőmmel.

navigate_before
navigate_next

Közös paprikás krumpli főzéssel indítottuk a délutánt, ami után kezdődtek az állomások feladatainak megoldása. Ezekben van sátorállítás, morze kódok megoldása, várépítés, labirintus és buszmenetrend alapján tájékozódás – sorolt fel párat a tanárnő, aki úgy véli, az ilyen események kiváló lehetőséget biztosítanak a fiataloknak arra, hogy kedvet teremtsenek az olvasáshoz, fokozzák a képzelőerőt és azonosuljanak a szereplőkkel. A regényben elvileg szülői felügyelet indulnak a fiúk táborozni, ezen az alkalmon most látható módon is jelen voltak, sőt aktívan segítettek a különböző helyszíneken. – Remek ötletnek tartom ezt az akadályversenyt, amiben örömmel vállaltam az önkéntes munkát. Az én állomásomon időrendbe kell tenni az olvasmány történéseit. Nagyon ügyesek és aktívak a gyerekek – avatott be Szilveszter Zsanett, akinek a szavait a diákok is megerősítették. Gabnai Anna csapatával épp a sátorállítást fejezte be. – Tetszett a könyv és szívesen olvastam, a kedvenc szereplőm Bádogos volt, aki rendkívül viccesen viselkedett – idézte fel a negyedikes tanuló az élményeit. Elárulta azt is, a számháborús rész különösen izgalmas volt, ezt az iskola parkjában fel is elevenítették egy közös játékkal. A jó hangulatú, kalandos nap eredményhirdetéssel és a könyv hangulatát idéző torta elfogyasztásával zárult.

navigate_before
navigate_next

Csukás István 1975-ben kiadott ifjúsági regényéből nagy sikerű film is készült, Le a cipővel! címmel. A történet örökidejű voltának bizonyítéka, hogy a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvend a fiatalabb és idősebb generáció körében is; sok általános iskolában kötelező olvasmány az alsó tagozaton.

Fotók: Ádók Zsanett, Szabó Anita