Hírek Színes Térség Top

Három kórház koraszülöttei kaptak ajándékba földeáki polipokat

Három kórház gyermek- és koraszülött intenzív osztályának is vitt ajándékot a földeáki Aranyanyu, azaz Molnárné Gardi Katalin és a földeáki könyvtár kézműves szakkörének tagjai. A polipokkal és kesztyűkkel a kis betegeknek kedveskedtek, míg az osztályok dolgozói az Aranyanyu tallért csemegézhették.

A földeáki Molnárné Gardi Katalin, aki makói kórház anaszteziológiai szakasszisztenseként 2017-ben nyerte el az egészségügyi szakdolgozók Aranyanyu közönségdíját, valamint a helyi kézimunka klub képviselői az elmúlt héten három kórházba is vittek ajándékot, mégpedig (érintésre a köldökzsinórt felidéző) polipokat valamint kesztyűket a kisbabáknak, illetve a betegosztály dolgozóinak a házilag sütött Aranyanyu tallérokat.

A Honvédkórház koraszülött intenzív osztályára is kerültek a földeáki polipokból, ahol Molnárné Gardi Katalin – Mária Deli ápolási igazgatónő felkérésére – elmondhatta az ottani szakdolgozóknak is, hogyan lett Aranyanyu. A kecskeméti koraszülött intenzív osztály babái is megkapták a földeáki polipokat. Itt egy másik Aranyanyu: Kelemen Edit főorvosnő és csapata fogadták nagy-nagy örömmel a kis csomagot.

– A Honvédkórházból megkértek, hogy tartsak egy előadást, azaz meséljem el a sikertörténetemet több szakdolgozó előtt, egy kétnapos rekreációs tréningen. Az ország több helyén kérték már eddig is, hogy osszam meg velük, hogyan lettem anaszteziológiai szakasszisztensként Aranyanyu. Mivel a Honvédkórház vezetősége makói és földeáki gyökerekkel rendelkezik, így a földeáki könyvtárban működő kézimunka csoporttal meg tudtam beszélni, hogy mit szólnának hozzá, ha megyek előadást tartani, akkor vinnénk a Honvédkórház koraszülötteinek is ezekből az adományokból. Nagy lelkesedéssel fogadták az ötletemet – mondta Molnárné Gardi Katalin. Hozzátette, a kézimunkacsoport nekilátott kis takarók varrásába is, ugyanis kiderült, az osztálynak arra is nagy szüksége lenne.

A földeáki Aranyanyu azt is elárulta, hogy a gyulai kórház gyermek osztályára – ahová a földeáki önkormányzat jóvoltából a község 18 fős kisbuszával jutottak el – azután vitték a szintén a földeáki könyvtár kézimunka klubja nagymamái által jó szívvel varrt polipokat és kesztyűket, hogy az ott dolgozó Aranyanyu társa, dr. H. Nagy Katalin gyermekgyógyász elmondta, hogy nekik is szükségük lenne ezekre az adományokra, melyet nagy örömmel fogadtak. Kiderült a látogatáson, hogy szeretnék, ha ez visszatérő dolog lenne.

– Azt is sikerült elérni, hogy a polipok készítőit beengedték a koraszülött intenzív osztályra, ahol megláthatták, hogy a kisbabák számára milyen hasznos is, amit varrtak. Magunkkal vittük azt a most 3 éves földeáki kisgyereket is, aki annak idején ugyanitt feküdt, hogy az orvosok és a nővérek is láthassák, munkájukkal milyen szép eredményt értek el – mondta a földeáki Aranyanyu.

Egy koraszülött az inkubátor lila fényében. Kezében az egyik földeáki polipocska

Molnárné Gardi Katalin azt is elárulta, hogy a kecskeméti kórházba egy tavaly májusi margitszigeti Aranyanyu találkozónak köszönhetően jutottak el. – A szintén Aranyanyu dr. Kelemen Edit osztályvezetőtől kérdeztem meg, hogy szükségük lenne-e olyan kis sapkákra, mint amilyet anyósom évek óta a Szegedi Gyermekmentőknek köt. Nagy örömmel fogadta a felajánlást. Gyereknapra így vittünk 65 – narancs, citrom és mandarin méretű – kis sapkát valamint kis takarókat.

navigate_before
navigate_next

– Amikor megkérdeztem tőle, mire lenne még szüksége az osztálynak, ő is a polip mellett döntött. Az ajándékozásokkal az volt a cél, hogy miután a május az anyák és a gyermeket hónapja, illetve 12-e a Nemzetközi Ápolók Napja, ezért akivel kapcsolatban állunk, még ebben a hónapba eljusson az adományunk – tette hozzá a földeáki Aranyanyu.

Molnárné Gardi Katalin azt is elárulta, hogy májusban részt vett egy anaszteziológus országos kongresszuson, ahol találkozott egy szívműtétre váró koraszülött gyerekekkel foglalkozó másik Aranyanyuval.

– Kiderült, ők is nagyon szeretnének ezekből a polipokból, ezért megbeszéltem a földeáki kézimunka klub lelkes nagymamáival, hogy míg nem indulnak be a mezőgazdasági munkák addig varrják a Honvédkórháznak ígért paplanok mellett a polipokat – mondta.