Hírek Térség Top

Felújítják az erődtemplomot, pénz kerülhet a Maroslelére vezető út felújítására

Több sikeres pályázatnak köszönhetően fejlődött Óföldeák, ahol már befejeződött a községháza, az emlékház és az orvosi rendelő energetikai felújítása, megépült a sportpark. Rendbe tennék a művelődési házat, s Lázár János ígéretet tett, hogy jövőre megpróbál forrást keresni a Maroslelére vezető út felújítására.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően 9,3 millió forintból építettek nemrégiben sportparkot az óföldeáki Návay Lajos utcában. Ez már most nagyon népszerű a helybéliek körében. De elkészült már a községháza, az emlékház és az orvosi rendelő energetikai korszerűsítése is. A tervek szerint a négy beruházást ünnepélyes keretek majd egyszerre adják át.

Simonné Sinkó Erika polgármester elmondta: az önkormányzat a Magyar Falu Program segítségével egyrészt a közösségi házat szeretnék rendbe tenni, melyen korábban már volt egy kisebb felújítás, de mivel igen idős épületről van szó, azt folyamatosan modernizálni kell. Másrészt pedig orvosi eszközöket, illetve a háziorvosi rendelőbe bútorokat szeretnének vásárolni.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője még az európai parlamenti választás előtt tartott utcafórumon beszélt a soron következő óföldeáki fejlesztésekről. Elmondta, hogy a Szeged-Csanádi Megyés Püspökség 80 millió forintot nyert az Alföldön egyedülálló óföldeáki erődtemplom felújítására. Ennek a munkálatai az idén kezdődnek meg.

– Óföldeák egy kistelepülés, előttünk áll egy templomfelújítás, hiányzik a művelődési ház felújítása, illetve az Óföldeákot Földeákkal összekötő út felújítása. Dolgozunk, de még rengeteg feladat van hátra – mondta.

Lázár János azt is megígérte, hogy megpróbál pénzt szerezni, igaz nem az idén, arra, hogy az Óföldeákról Maroslelére vezető utat is felújítsák. Ugyanis a földeákiak és az óföldeákiak ezen át jutnak el a legrövidebb úton az M43-as autópálya legközelebbi, azaz maroslelei felhajtójáig.

Ezen az úton menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratot is indított a DAKK Zrt. Szegedről, a pályán keresztül Maroslelére, Óföldeákra és Földeákra, illetve onnét vissza. Az itt élők korábban vagy a tápai komppal, vagy Hódmezővásárhely, vagy Makó felé óriási kerülőt megtéve jutottak csak el a megyeszékhelyre.

Simonné Sinkó Erika, Óföldeák polgármestere egyébként korábban többször, több fórumon és az idei falugyűlésen is beszélt arról, hogy településen nagyon várják az út felújítását, melyre ígéretet is kaptak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint, azonban az idén nem szerepel az országos útfelújítási programokban az összekötő út a felújítása. Ezért, ahogy a korábbi években, csak olyan lokális javításokat tudnak elvégezni, amelyek biztosítják az út járhatóságát. Azt azonban már fölmérte a cég, hogy az egyszerű útfelújítás itt már nem lenne elég.

A Földeák, Óföldeák és Maroslele közötti, mintegy 11 kilométer hosszú útszakasz utolsó 2,5 kilométere ugyanis teljes újjáépítésre szorul, hiszen nemcsak a kopóréteget, hanem az alaprétegeket is teljes mértékben szükséges volna kicserélni és megerősíteni, hogy a térség rossz minőségű, csapadék hatására térfogatváltozó talaját stabilizálni lehessen, illetve a kötő- és kopórétegek tartósak maradhassanak egy esetleges felújítást követően is. A beavatkozás így gyakorlatilag nem felújítást, hanem részben újraépítést és rekonstrukciót jelentene, aminek becsült költsége több mint 2 milliárd forint volna, közölte a cég, hozzáfűzve, hogy egyeztet annak érdekében, hogy ez az összeg a rendelkezésre álljon.