Kiemelt hírek Makó

Több százan énekeltek közösen a nemzeti összetartozás napján Makón

A magyarok és a makóiak egységéért szólalt meg Szarka Tamás Kézfogás című dala az I. Világháborús Hősi Emlékmű előtt.

– A trianoni békediktátum tragédiáját azóta sem heverte ki igazán a magyar nemzet, amihez az is hozzájárult, hogy sokáig még emlegetni, beszélni is tilos volt róla. – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet a nemzeti összetartozás napjának makói ünnepségén.

A polgármester hozzátette: a kormány által 2010-ben Nemzeti Összetartozás Napjának nyilvánított június 4-én az anyaországi és a határon túli magyarok összetartozásának ünnepén a makóiak összefogására, az egységben való erőre is szeretnénk felhívni a figyelmet.

Zombori István történész elmondta, 99 évvel ezelőtt megalázó szerződést írattak alá Magyarországgal, amelyben meghatározó része volt a kommunista diktatúrát kiépítő Kun Bélának is, akinek akkor kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy a győztesekkel alkudozzon, miközben itthon emberekre vadásztak.

1920 tavaszára azonban gyakorlatilag már minden eldőlt, a mohó szomszédok a mi távollétünkben benyújtották a saját igényüket, az adott helyzetben pedig annak is örülhetünk, hogy legalább ekkora Magyarország maradt.

A rendszerváltást követő kormányok hol törődtek, hol nem a határon túli magyarsággal, 2004-ben az akkori kormány szégyenteljes módon tulajdonképpen azt akarta kimondatni, hogy Magyarországnak nincs köze hozzájuk, és nem akar foglakozni a határon túli magyarokkal, fogalmazott a történész.

Kiemelte: az elmúlt 99 év semmit nem enyhített a tőlünk hatalmas részeket elvevő országok politikáján, aminek tökéletes példája, hogy a mai napig éri diszkrimináció és jogsértések a határon túli magyarokat.

navigate_before
navigate_next