Hírek Térség Top

Szekeres Ferenc: Trianonban a nemzet testét is megcsonkították

Az apátfalvi szoborkert kopjafájánál emlékeztek ma délután a Nemzeti Összefogás napján a trianoni békediktátumra. Szekeres Ferenc polgármester beszédében hangsúlyozta a nyugati világ máig adósa Magyarországnak és a magyarságnak.

– Emlékezni gyűltünk ma össze, amire mély fájdalommal gondol vissza minden magyar ember, ami immár 99 esztendeje húzza a magyar nemzet megsértett szívét – kezdte megemlékezését, a Himnusz közös éneklését követően Szekeres Ferenc. Apátfalva polgármestere hangsúlyozta, Trianont még mindig lehet Európában békeszerződésnek nevezni bizonyos körökben. Történelmi igazságtételnek, pedig Trianon csak diktátum volt és nem igazságtétel, hanem erőszaktétel. Történelmi igazságtalanság egy nemzettel szemben, és az egész nyugati világ máig adósa Magyarországnak és a magyarságnak.

Szekeres Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy 1920. június 4-én nem csak az ezeréves országot darabolták fel, de még nagyobb bűnként egy nemzet testét csonkították meg. Úgy vélte, hogy a XX. században a határon túl került magyaroknak volt a legnehezebb magyarnak megmaradniuk.

navigate_before
navigate_next

– A mondvacsinált államhatárok családokat, barátokat, s több évszázadnyi történelmet választottak szét egymástól. Sok évtizeden keresztül nem mondhattuk ki az igazságot. A szétszakítottság folyamatából kiemelte a 2004-es, a kettős állampolgárságról szóló, azt végül elvető népszavazást. – A kettős állampolgárság ellen azok kampányoltak legjobban, akik ma válogatás nélkül engednék be az illegális bevándorlókat. A nyugat-európai országoknak itt volna hát az ideje törleszteni ezt az erkölcsi adósságot, amit a trianoni diktátummal okoztak! És mit látunk? Az igazságtétel helyett ismét összefogtak a magyarországi hazaárulókkal és szervezkednek hazánk ellen.

De hallgassa meg Szekeres Ferenc teljes beszédét:

A megemlékezésen a Bökény Népe tagjai adtak műsort, melyben elhangzott Kárpáti Piroska azon 1926-ban írt verse, melyért a románok felakasztották, illetve Juhász Gyula: Trianon című versen, Wass Albert gondolatai és népdalok, Papp Lajosné, Rigó Angéla, Czigeldrom Korom Zoltán és Szalamia János tolmácsolásában.

A megemlékezés befejező aktusaként a résztvevők koszorúkat helyeztek el a Trianon kopjafánál, s a résztvevők közösen énekelték el a Székely Himnuszt, illetve a Szózatot.