Hírek Makó

Marjanucz László: a magyarságot nem lehetett eltörölni a Kárpát-medencéből!

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Makói Szervezete a nemzeti összetartozás napja alkalmából az országzászlónál emlékezett meg Trianonról. A megemlékezésen beszédet mondott Marjanucz László, aki kihangsúlyozta: „a magyarságot nem lehetett eltörölni a Kárpát-medencéből, a magyarságnak továbbra is a Kárpát-medence hazája!”

A megjelenteket Czirbus Gábor köszöntötte, aki a mai napot a magyarság történelmének egyik legszomorúbb napjának nevezte, továbbá felelevenítette a tragikus eseményeket, majd szólt arról is, hogy erős nemzetként a nemzeti összetartozás napját tartjuk a mai napon, amelyről a második Orbán-kormány döntött. Mint fogalmazott, nehezen tudunk erről mesélni, de kötelességünk is erről mesélni, hiszen ez egy olyan seb, ami soha nem fog begyógyulni bennünk. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Makói Szervezetének elnöke kiemelte: bízik abban, hogy sok száz év múlva, ha a határok maradnak így, a magyarság a határon kívül még mindig lesz.

– Munkámnak köszönhetően van egy olyan szép feladatom, hogy állampolgársági eskün köszönthetem honfitársaimat, méghozzá azokat, akiknek kettős állampolgárságot adhatunk meg, és ugye ez is a második Orbán-kormány döntése volt, hogy igenis járjon a határon túli magyaroknak a kettős állampolgárság. Hadd mondjam el, hogy milyen felemelő érzés az, amikor azt mondhatom egy honfitársamnak, hogy gratulálok, mindahhoz, ami az öné, és 60, 70, 80 év után kapja vissza, ami születésének pillanatától kezdve az övé, a magyar állampolgárságát. És amikor azt mondom, hogy gratulálok, és megszorítja a kezemet, és könnyező szemekkel néz a szemembe, azt az érzést nagyon nehéz elmondani, de rendkívül felemelő megtapasztalni – emelte ki Czirbus Gábor, aki hangsúlyozta: célja, hogy minél többen kaphassák meg a kettős állampolgárságot azok közül, akik a határokon kívül rekedtek.

navigate_before
navigate_next

Marjanucz László emlékbeszédében felelevenítette a történelmi eseményeket. Mint elmondta, Magyarország történelmében vannak fogalmak, nevek, amikről minden magyar ugyan azt gondolja, ugyanaz az érzés jut eszébe, ilyen Trianon is, amely igazságtalan, jogtalan, erkölcstelen, továbbá feltette a kérdést, hogy mit vétettünk, hogy ekkora csapás ért minket, mint a trianoni békediktátum? Mint kiemelte, az okok összetettek. Felelevenítette a békekongresszus eseményeit, továbbá hangsúlyozta: ez lehetőséget adott a kisebb országok; Szerbia, Románia és az akkor még nem létező Csehszlovákia lappangó elképzeléseinek megvalósítására, és bár eldöntötték, hogy a legyőzöttek a felelősek a kirobbantásért, és hogy a háborút a nyugatra kényszerítették, valójában bizonyítható és kimutatható, hogy a nyugat is készült a háborúra – fogalmazott.

– Az egyik író, az 1920-as években úgy fogalmazott, hogy Trianon a magyarok nagypénteke. A nagypéntek után jön a húsvét, kérdés volt, hogy jön-e Trianonra a feltámadás húsvétja? Azt megállapíthatjuk, hogy ami a magyar történelmi államtest húsvétját illeti, ez nem fog eljönni, de azt is megállapíthatjuk, hogy a nagypéntekre elkövetkezett a magyar nemzettestnek a húsvétja, mert elmondhatjuk, a mai nap is többek között ezt bizonyítja, hogy a magyarságot nem lehetett eltörölni a Kárpát-medencéből, a magyarságnak továbbra is a Kárpát-medence hazája! – hangsúlyozta Marjanucz László.