Hírek

Lejtmenetben az ellenzék

Hétértékelő. Az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP már csak utóvédharcot folytat, megállíthatatlannak tűnik az eljelentéktelenedésük – véli Kiszelly Zoltán, írja a Magyar Hírlap.

A május végi EP-választáson itthon a többség arra szavazott, ne „vissza menjünk a jövőbe”, hanem haladjunk tovább, s miután Közép-Európa az unió legdinamikusabban növekedő térsége, joggal bízhatunk benne, hogy folytatódik a gyarapodás – hangsúlyozta a lapnak Kiszelly Zoltán politológus, hozzátéve, ezt célozza a múlt héten meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv. A kormányzati csomag arra reagál, hogy Európa nyugati fele lassulóban van, miközben hazánk szeretné fenntartani a növekedést.

Ami a voksolást illeti, a Fidesznek „jobb volt a témája”, az embereket európai szinten az újkori népvándorlás 2015-ös, legutóbbi tetőzése óta mindenképp foglalkoztatja a migráció és a terrorizmus veszélye. Vagyis a kormánypártok megszólították a társadalmat, a baloldal eközben a hatalomért veszekedett, folytatódtak a belső torzsalkodások. Összességében az ellenzék nem tudott alternatívát kínálni – erősítette meg az elemző.

Kiszelly úgy véli, a mostani eredmények nyomán az MSZP–Párbeszéd, a Jobbik és az LMP „megy a kukába”. Nem látni ugyanis olyan tényezőt, amitől megfordulna ezen formációk lejtmenete. A vezetőségek – legalábbis időleges – maradása is csak ezt erősíti, folytatódik a teljes eljelentéktelenedés. Ez már legfeljebb utóvédharc.

A DK kapcsán kitért arra, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök még mindig az ellenzéki térfél legrafináltabb szereplője, ügyesen taktikázott, sokat segített neki, hogy Gyurcsánynét dobták be a frontvonalba. A szuverén nemzetállamok Európájának koncepciójával szembeállított európai egyesült államok víziója pedig a régi gyurcsányi trükköt idézi: mindig éppen az ellenkezőjét mondja, mint Orbán Viktor. Ez a potenciális támogatók felé is világos képet mutat, egyértelmű viszonyítási pontot jelent. A többi ellenzéki párt lényegében labdába sem rúgott. Legfeljebb a Momentum, amely nagyjából hozta a 2004 óta megtartott EP-választásokon tapasztalható liberális eredményt.

Kiszelly az előválasztás kapcsán megjegyezte, Karácsony Gergelynek még van esélye a győzelemre, a Momentum pedig most abban bízik, hogy megszerzi a második helyet. Azzal, hogy egy ötvenkét éves jelöltet indítanak, azt üzenik, már nem generációs párt. A megméretést követően lehet aztán akár további ellenzéki jelölti posztokat „bekérni”. Mindenesetre Gyurcsány számára már a Momentum a rivális, ahogy mondta, az MSZP-vel nem foglalkozik – mutatott rá Kiszelly.

Európai szinten most Macron megpróbálja leszalámizni a Néppárt két szélét, felértékelve ezzel liberális csoportját, azért, hogy majd nagyobb árat tudjon kérni a németektől. A két ország vetekedik az uniós csúcspozíciók elosztásáért. Orbán Viktor királycsináló szerepbe kerülhet. Mégpedig úgy, hogy a Sargentini-jelentés elutasítóival a Néppárton belül, vagy a közép-európai országokkal együtt alakít informális, érzékelhető szavazatszámot jelentő csoportot az Európai Parlamentben. Hasonló érdekközösség jöhet létre az Európai Tanácsban.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: archív fotó