Kikelt a kukorica az Óbébai út mellett, s Bajnóczi János rajza alapján kapával vágják – ha éppen nem esik nagyon – az idei kiszombori útvesztő bonyolult mintáját. Lesz hol kincset keresni eltévedni vagy kóborolni, az biztos.

Endrész Erzsébet, Sinka Lajos, Bajnóczi János madzagot, karót és legfőképp kapát ragadtak, hogy elkészítsék az Óbébai út melletti szokott területen az idei kukorica-útvesztőt. A madzaggal kijelölt bonyolult nyomvonalat, melyen a rondella és az idei évszám mellett még egy ekhós szekér is felfedezhető, a néhai kastélykert stilizált mintái között, ketten, hárman vágják ki. Már legalábbis azokban a rövid időszakokban, amikor a rendkívül csapadékos május időjárási viszonyai ezt lehetővé teszik.

Az útvesztő mintáját körülbelül 30 munkaóra alatt tervezte és rajzolta meg Bajnóczi János. S a kapálók is legalább 60 munkaórát töltöttek a területen. A hatodik munkanapon az útvesztő ötnyolcadát már ki is vágták, de úgy, hogy május 27-ére már a felével végeztek.

Az idei, immár tizenegyedik Kukorica-útvesztő fesztivál egyébként a tervek szerint július 13-án kezdődik és augusztus 17-ig tart.

Az idei útvesztő fesztivál témája Kiszombor újjátelepítése 300 évfordulója, s az a kincs, melyet – állítólag – itt rejtettek el. A legenda szerint ugyanis a törökök elől menekülő Temesi Attila, királyi bíró a királynak összeszedett és faládában tárolt éves adót Zombor területén a Maros folyása mentén, mocsaras vidéken, egy kis szigeten ásta el. Oly igen sietős volt a dolga, hogy zavarodottságában és ijedtében fordítva igyekezett felhúzni a csizmáját, és menekülés közben még ideje sem volt megfordítani. Mire Szegedhez közel ért, szinte menni alig bírt, mert csontig elkopott, véresre zúzatott a lába. A megtalált irat szerint a bíró lábait amputálni kellett. Temesi Attila bízott benne, hogy nem sokáig lesz hazánkon török uralom. De idő múlva rájött, hogy török tartósan itt marad. Csónakost fogadott hát, hogy körbe járják a mocsárral körülvett szigeteket, ám a pár év alatt a Maros áradásai átrendezték a vidéket, így végül nem találta meg a kincset. Halála után egy kis írás maradt utána, ami több emberöltő múlva a Pankotáról származó János kezébe került. Pankotai János aztán azért telepedett le Zomboron, hogy felkutassa a kincset. Szinte karnyújtásnyira volt tőle, de meghűlt a folytonos mocsárjárásától, s napokkal később meghalt, de előtt 1719 év végén leírta a kinccsel kapcsolatos ismereteit. Eszerint a kincs Kiszombor külterületén, egy mai terület mértékegységre átszámolva öthektáros földterület valamely részén van elásva – olvasható az útvesztő kedvcsináló honlapján a történet, ahol az is szerepel. hogy a honismereti kör egy hónapig kereste éjjelente, de nem találta, az útvesztő fesztiválon azonban bárki rábukkanhat.

https://www.facebook.com/utveszto/videos/568815443600529/

Így vágják az útvesztő mintáját. Fejes Levente videója

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest