Hírek Kék hírek Makó

Felfüggesztett börtönre ítélték a Pápay lakóotthon volt gyermekfelügyelőjét

A Makói Járásbíróság csütörtökön született jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki M. Lászlót 2 rendbeli közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettében és testi sértés bűntettében, ezért halmazati büntetésül 1 év – 2 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte. Címlapképünkön: a vádlott dr. Lakatos Lajos Sándor bíró előtt az ügyben 2017. szeptember 20-án tartott első tárgyaláson.

Megütötte-e a Pápay lakóotthon nevelője a két, az otthon raktárába betörő gyereket? – gyakorlatilag ezt vizsgálta 2017 szeptember 20-a óta több tárgyalási napon is a Makói Járásbíróság, miután a Makói Járási Ügyészség vádat emelt M. László ellen. A vádirat szerint – az egyébként már a történtek kirobbanása után elbocsátott férfi – 2016. január 11-én este a makói Pápay lakóotthon egyik raktárhelyiségében bántalmazta az otthonban lakó két kiskorú fiút. A vádlott az egyik sértettet nyitott tenyérrel arcon ütötte, melynek következtében az a fejét a falnak ütötte, míg a másik gyereket szintén tenyérrel jobb oldalon, majd ököllel a másik arcfélen is megütötte. A bántalmazás következtében mindkét gyermek 8 napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket szenvedett el.

A két sértettet, tanúként még a tavaly február 5-i tárgyaláson hallgatta meg dr. Lakatos Lajos Sándor bíró. Sz. Dániel és P. Benjámin akkor azt vallották, hogy a raktárban voltak, amikor zajt hallottak, s a lekapcsolták a villanyt, hogy ne bukjanak le. Elkéstek, mert észrevették őket. A raktárba benyitó M. László nevelő mellett az utóbbi gyerek ki tudott szaladni, Sz Dániel azonban nem, őt – vallomása szerint – a nevelő arcon ütötte, majd emiatt a feje nekikoppant a falnak is. P. Benjámin pedig azt mondta, hogy a nevelő nem sokkal később behívta a tanáriba, majd ott ököllel kokit adott neki. A történtek után a makói kórház sebészetén, illetve az igazságügyi orvosszakértők által készítettek látleleteket, melyekben mindkét sértett, a vádiratban is szereplő, sérüléseit felsorolták, illetve fényképeket is készítették azokról. Ezek pedig egyeztek a tanúvallomásokban elhangzottakkal. Az akkor tárgyaláson a tanúvallomásokból az is kiderült, hogy a pápays gyerekek gyakran játszottak, játékból verekedtek is egymással.

A Makói Járásbíróság csütörtöki, jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki M. Lászlót 2 rendbeli közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettében és testi sértés bűntettében, ezért halmazati büntetésül 1 év – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte – közölte a Szegedi Törvényszék.