Olyan településeken is magas eredményeket értünk el, ahol nincs alapszervezetünk, sőt, még aktivistánk sem. – mondta el portálunknak a párt megyei elnöke, akit az Európai Parlamenti választás eredményeiről, Gyurcsány előretöréséről, és a Nemzeti Légióról is kérdeztünk.

 

– Toroczkai László az EP választás előtt azt mondta, hogy a támogatottság függvényében fog kiderülni, van-e szükség a Mi Hazánk Mozgalomra. Milyen következtetést vontak le az eredményeket látva?

– Mindenképpen szükség van ránk. Ha egy kicsit kevesebb lett volna, mondjuk 2 százalék, vagy az alatt, akkor nincs. Ez a 3,3%, egy 9 hónapja működő pártnál – amelyik még mindig a szervezési fázisban van -, olyan felhatalmazás ami azt mutatja, hogy igenis tovább kell menni.

– Átnézve a makói kistérség eredményeit, az látszik, hogy a kistelepüléseken az országos átlag felett teljesítettek, három településen a Jobbikot is megelőzve. A Fideszre azt mondják, hogy vidéken nyeri meg a választásokat, és az is közhely, hogy a Jobbiknak szintén vidéken volt a legnagyobb bázisa. Ez milyen tanulsággal szolgálhat a Mi Hazánk Mozgalom számára?

– Folyamatosan dolgozzuk fel az eredményeket, a legapróbb településeket is meg kell néznünk, pontosan azért, mert nekünk még kiépítés alatt van az országos hálózat. Csongrád megyében is egyelőre 7 településen van alapszervezetünk. Olyan településeken is magas eredményeket értünk el, ahol nincs alapszervezetünk, sőt, még aktivistánk sem. Az LMP-t szinte mindenütt megvertük, de a Jobbikot is több településen. Párhuzamot vonni viszont mindig a Jobbikkal kell, hiszen egy tőről fakadtunk annak idején.

– Ezt az eredményt ráadásul úgy érték el, hogy a mostanában nagyon hatékony Facebook-kampányból kiszorultak…

– Az utolsó másfél hétben ott nulla aktivitást tudtunk produkálni, minden egyes megosztásunkat letiltottak. Még a lakossági fórum tényének a bejelentését is hét nap tiltással jutalmazták. Mivel nincsen komoly anyagi támogatásunk, ezért a standolásokkal, az utca emberének a megszólításával tudtunk próbálkozni, illetve az országjárás során nagyon komoly mennyiségű lakossági fórumot csináltunk kistelepüléseken.

– A Jobbik rendkívül gyengén szerepelt, viszont az is látszik a számokból, hogy a korábbi szavazóik nem átpártoltak máshoz, hanem eltűntek valahol. Ennek mi lehet az oka?

– A számításaink szerint 8-900 szer főről beszélünk, ennyi hiányzik. Az elemzők próbálják azzal magyarázni, hogy átszavaztak, szerintem viszont nem. A radikális oldal képviselői mindig hittel politizáltak, a Jobbikban való csalódást egész egyszerűen nem heverték még ki. Nagyon sok olyan szavazó van, akik túl sokat áldoztak az életükből, az egzisztenciájukból a pártra, és most ezzel tüntettek, hogy nem szavaztak.

– De önöknél sem jelentek meg. Ebben része lehet annak, hogy a Jobbik kampányt indított önök ellen?

– Mindent elkövettek azért, hogy a hírnevünket elrontsák, valóban komoly kampány ment ellenünk. Erre bizonyítékaink is vannak, tettünk rendőrségi feljelentéseket is.

 

 

– Márki-Zay Péter sem önök mellett kampányolt… Most azzal magyarázza a Mi Hazánk Mozgalom eredményét, hogy a választók összetévesztették a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, ami ugye az övé. Tehát végülis őrá akartak szavazni, csak „félrement”.

– Én is hallottam ezt a majd félórás monológot, ami erről is szólt. Erre csak azt tudom mondani, hogy ha én egy mozgalom vezetője vagyok, és a tagjaim nincsenek tisztában azzal, hogy mi nem indulunk egy választáson, akkor én nagyon csalódott lennék akár a saját munkámban, akár a támogatóim felfogóképességében.

– Az LMP-s Ungár Pétert a választások estéjén megkérdezték a DK előretöréséről, és azt mondta elég szomorú, ha ott tartunk, hogy ennyi ellenzéki szavazó Gyurcsány Ferencben látja az Orbán-kormány alternatíváját. Ön szerint is csak egy szomorú tény ez, vagy rosszabb?

– Ungár Péter nem a kedvencem, de az ellenzéki oldalon ő volt az egyetlen, aki őszintén beszélt, és nem próbálta a vereségüket győzelemnek kommunikálni. Az legalább dicséretes dolog, hogy felvállalta. Egyébként pedig, amit mondott, az teljes mértékben megerősíti azt, amit a Mi Hazánk Mozgalom folyamatosan hangoztatott: a magyar politikai élet kétpólusú, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. Minden lakossági fórumon elmondtuk, hogy a balliberális tömörülésnek lesz egy vezetője, ebből az egyetlen, akinek van elképzelése, az Gyurcsány Ferenc. Biztosak voltunk benne, hogy maga alá fogja gyűrni a többi pártot.

– Lehet, hogy van elképzelése, de emellett rendkívül elutasított politikus is. Hogy lehet az, hogy a választók egy része már elfelejtette mi történt 2006-ban?

– Ez több dologból is ered. Egyrészről nem történt meg az elszámoltatás a mai napig sem a 2006-os eseményekkel kapcsolatban. A másik, hogy – nyilván okkal – a média szinte egyáltalán beszél erről az időszakról, nincs olyan területe, ahol ezt egyáltalán felemlítenék. A választási kampányban sem szólaltak fel Fideszes politikusok azzal kapcsolatosan, hogy a Gyurcsány-kormány, az alatt az időszak alatt, amíg ő miniszterelnök volt, milyen károsan befolyásolta az ország gazdaságát, de nem beszéltek a 2006-os eseményeket követő megtorlásokról sem. Ne felejtsük el, hogy azóta 13 év eltelt, felnőtt egy új választói generáció, nekik Gyurcsány Ferenc csak egy ember, aki beszél.

 

 

– Mi a következő fázis a Mi Hazánk Mozgalom életében?

– A nyári időszakban kielemezzük az eredményeket, és folytatjuk a nagyszabású toborzó kampányunkat, ami a kampány alatt nem ment tovább, mert az Európai Parlamenti választásokra koncentráltunk. Nyilvánvaló, hogy azokon a településeken, ahol jelen sem tudtunk lenni, de jó eredményt értünk el, ott erősíteni kell. Az értékelés után a nyári menetrend a szervezetépítés lesz. Ha szeretnénk részt venni az önkormányzati választáson minden településen, akkor fel kell kutatnunk azokat az embereket, akik a támogatásunkon túl is szeretnének tenni valamit. Önálló jelölteket fogunk állítani. Nyilván nem mondhatom, hogy mindenütt, hiszen ahhoz több mint 11 ezer ember kellene. Az merész kijelentés lenne, de próbálunk minél több helyen ott lenni.

– A Mi Hazánk Mozgalom bejelentette a Nemzeti Légió létrehozását. Ennek mi lesz a célja, milyen szerepe lesz?

– Ennek az ötletgazdája én vagyok, annak idején az első 56 gárdista egyikeként tettem le az esküt. Folyamatosan kaptuk a kérdéseket, hogy mi lesz a Magyar Gárdával? Szinte minden egyes lakossági fórumon volt erre vonatkozó kérdés. Hónapokon keresztül beszéltem régi gárdistákkal, a szétszórt kis szervezetekkel. A Magyar Gárdát újból nem lehetséges elindítani, de a társadalmi igény megvan rá, át kellett értékelni az egész működését, milyen hibákat követtek el, ezután jött a Nemzeti Légió gondolata. Nyilván összemossák a Magyar Gárdával, mi is arra hivatkozunk, hiszen volt egy bajtársi közösség, egy szellemiség, amit érdemes kiemelni. Az ideológiája megvan már az új szervezetnek, de semmiképpen nem fogjuk azokat a hibákat elkövetni, amiket annak idején a Magyar Gárda. Azóta egyébként is törvényileg nagyon behatárolt terület van, 2007-ben erre nem voltak törvények. Most hajszálpontosan le van írva, hogy mit lehet, mit nem. Nem az a célunk, hogy Guiness-rekordot döntsön a Nemzeti Légió, mint a legrövidebb idő alatt betiltott egyesület.

– Hogyan tudhat ebből profitálni a Mi Hazánk Mozgalom?

– Azokat a településeket leszámítva, ahol a párt adja a polgármestert, a legjobb, 15%-os eredményt Törökszentmiklóson értünk el. Ahol egyébként nincs alapszervezetünk, nincsenek aktivistáink. Maga az, hogy az ottani cigány-magyar konfliktusból kialakult helyzetre felhívtuk a figyelmet, és ott a Nemzeti Légió nevében én is felszólaltam, elegendő volt, hogy a lakosság számára teljesen ismeretlen Mi Hazánk Mozgalmat a második helyre hozza be.

– A tagok számára, vagy azoknak, akik jelentkezni akarnak, mi az amit meg tud adni a Nemzeti Légió a szellemiségében, gyakorlatában, és mi az, amit biztos nem?

– Azok, akik kimondottan a balhét keresik, és arra számítanak, hogy akkor most végig fogjuk verni a cigánysort, azok nagyot fognak csalódni. Nem fogunk ebbe belemenni, nem ez lesz a feladatunk, és jelen pillanatban ez nem is megoldás. Az viszont igen, hogy olyan helyzetekre felhívjuk a figyelmet, ami a közvélemény számára nem tűnik fontosnak.  Akár a cigány-magyar együttélés, akár bizonyos bűnözői csoportok – nem feltétlenül cigány származásúak -, akik problémákat okoznak. A megjelenésünk Törökszentmiklóson elég volt ahhoz, hogy az egész várost bekamerázzák. Olyan rendőri jelenlét volt, amire előtte soha nem volt példa. Ez nem a Magyar Gárda, nem egy bosszúálló hadsereg, ami megteheti azt, hogy önbíráskodik, vagy rendfenntartó szerepet játszik.

– Atrocitások mégis előfordulhatnak. Hogyan fogják ezt megelőzni?

– Azonosító számmal leszünk ellátva, ami szerepelni fog a karpánton, amit mindenki kap. Ennek több oka is van, például információt szolgáltat a légió tagjai között, ki hová tartozik. Ha valaki magánszemélyként követ el bármit, magyarul nem viseli a légió szimbólumát, akkor magánszemélyként felelős ezért. Ha felveszi a karpántot, ami képvisel minket, és olyan atrocitást követ el, ami a Nemzeti Légió működését veszélyezteti, rossz fényt vet rá, azonosítható lesz. Számítunk olyan beszivárgó személyekre is, akiknek kimondottan a lejáratásunk a célja. Adott esetben, ha bűncselekményt követ el, akkor nekünk kötelességünk kiadni őt a rendőrségnek, hogy az eljárás az ellen a személy ellen irányuljon, aki nem hajlandó a törvényeket betartani.

 

Borítókép: Délmagyarország/Kuklis István

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest