Belföld Hírek

Toroczkai László: a választók megbüntetik azt, aki feladja az elveit

A vasárnapi EP-választás óta egyre többen jelentkeznek a Mi Hazánk Mozgalomba – mondta el a Promenádnak adott interjújában Toroczkai László. Az elnök szerint a párt azért ért el jó eredményt, mert a többi politikai erővel ellentétben nem adták fel az elveiket, és hitelesek tudtak maradni. Leszögezte: a Jobbiknak vége!

 

– Hogyan értékeli a Mi Hazánk május 26-i EP-választáson elért hódmezővásárhelyi (4,93%) és makói (4,35%), jóval az országos átlag (3,3%) fölötti eredményét?

– Nagyon örülök neki. Nemcsak ebben a térségben szerepeltünk az országos átlag felett, hanem például Mindszenten és Nagymágocson is, ahol közelítettünk a 10 százalékhoz. Az eredmények alapján Jász-Nagykun-Szolnok után Csongrád a legerősebb Mi Hazánk-bázis, ami büszkeséggel tölt el, mivel magam is idevalósi vagyok. Úgy tűnik, nem igaz a mondás, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában. Hódmezővásárhelyen a választás előtt néhány héttel alakult meg a helyi szervezetünk, úgyhogy nyugodtan mondhatom, az őszi önkormányzati választásokon megkerülhetetlen erővé válhatunk a településen.

– Ön szerint minek köszönhető az újonc nemzeti radikális formáció kiváló teljesítménye?

– Elsősorban annak, hogy Csongrád megyében több olyan vezetőnk van, akit régóta ismer a nemzeti közösség. Mindemellett hitelesek tudtunk maradni akkor, amikor számos párt elveszítette a hitelességét.

– Amennyire jól szerepelt az EP-választáson a Mi Hazánk, annál rosszabbul a Jobbik. Hogyan értékeli, hogy gyakorlatilag Hódmezővásárhelyen és Makón is összeomlott a párt?

– A választás két nagy vesztese a Jobbik és az LMP. Másfél éve folyamatosan hangsúlyozom, hogy azokat büntetik meg legjobban a magyar választók, akik feladják az elveiket. Ez történt ezzel a két párttal, akik saját maguknak köszönhetik a bukást. Azt tapasztalom, a katasztrofális eredmény miatt most már mindenki belátja, hogy a Jobbiknak vége. Ötödik helyen végzett a listájuk országosan, míg mi teljesen kezdőkként közvetlenül mögöttük hatodikként futottunk be. Kell ennél világosabb és egyértelműbb üzenet? Aligha. Az önkormányzati választásra jelentéktelen erővé fognak zsugorodni, a következő Országgyűlésbe pedig már be sem kerülnek.