Hírek Makó

Össze-vissza mennek a föld alatt a közműcsövek a piacon, ezért csúszik a beruházás

Fórumon számolt be a piac beruházás haladásáról a kivitelező, aki egyúttal arra kérte a részt vevőket, hogy álhírek gyártása helyett inkább kérdezzenek tőlük. Három problémát már kiküszöböltek, egyet kell még megoldaniuk, hogy normálisan haladhasson az építkezés.

A beruházás megkezdésekor, lakossági fórumon négy kockázati tényezőt jelölt meg a kivitelező cég ügyvezetője, ami eltolhatja a május 31.-re tervezett befejezést. Mindegyik a közművekkel volt kapcsolatos, víz, csapadékvíz, szennyvíz és gáz. Ezek közül az összessel be is jött a probléma, közel sem azon a nyomvonalon haladnak a közművek, ahogyan az a terveken szerepel.

– A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a terv szerint fúrjuk az alapozást a pillérekhez, és pont ott van a terven máshová jelzett gázvezeték, amit elfúrt a munkagép. Ilyenkor egyből értesíteni kellett a szolgáltatót, akik leszakaszolták, nehogy még nagyobb probléma legyen. – hozott fel egy konkrét példát a sok közül Bodrogi Ferenc.

 

 

Mint a fórum után megtudtuk tőle, az bizonyos határig természetes, hogy vannak eltérések az eredeti tervekhez képest, a változásokat azonban a végleges tervre át kell vezetni. Több tízéves építkezések során ez gyakran nem történt meg, ahogyan most sem. Most is többféle tervet láttak, de egyik sem stimmelt teljesen.

A vízzel, csapadékvízzel, szennyvízzel kapcsolatos problémákat már megoldották, a gáz nincs rendben még. A beruházás azonban így is haladt, számolt be róla az ügyvezető, kész vannak a bontási munkák, a tűzfalak, csarnokalapozás, a tetőszerkezet oszlopai, és az építkezéshez szükséges összes anyag rendelkezésre áll. A mostani állás szerint júliusban tudják befejezni a munkálatokat, ám ebbe az ügyvezető már minden lehetséges probléma előkerülését beleszámolta.

 

 

Farkas Éva Erzsébet polgármester hangsúlyozta önkormányzat által az árusok számára adott, az ideiglenes piac kialakításához köthető kedvezmények – mint például, hogy nem kell fizetni az ottani rezsiért és a faházakért – továbbra is fennállnak.

A fórum résztvevőit végül arra kérte Bodrogi Ferenc, próbálják megelőzni, hogy valótlan híresztelésekkel legyen tele a Facebook, mert az nem sokat segít, keressék őket, rendelkezésre állnak, válaszolnak minden felmerülő kérdésre.

A piac beruházással kapcsolatos álhírekkel mi is találkoztunk, például, hogy a kivitelező nem fizette ki a munkásokat és azok elmentek, vagy éppen a beruházás szeptember 30.-ra fog elkészülni. Ezek közül természetesen egyik sem igaz, és ha ilyeneket csak a lakosság terjesztene, akkor az ügyvezető kérése akár teljesülhetne is. Mivel azonban Makón akad néhány álhírgyártásra szakosodott megélhetési politikus, így a beruházás befejezéséig még sok hasonló híreszteléssel fogunk valószínűleg találkozni.