Színes Térség Top

A Hold krátereit is lefényképezte a földeáki köcsögdudás

Nem unatkozik a 79 éves földeáki Megyesi János, akinek állandó, de folyton változó fényképekből álló fotókiállítása látható a helyi művelődési ház aulájába. A fotózás 20 éves kora óta érdekli, 5 éve a helyi citerazenekar köcsögdudásaként lép a színpadra. Ide pedig a zene szeretete és a magnója révén, illetve egy próbajáték után került be.

– Jó 8 évvel ezelőtt eljött a helyi idősek klubjába a Földeáki Citerazenekar játszani, elvittem a magnómat, hogy felvegyem a műsorukat, merthogy szeretem a népdalokat és a citerazenét is. Rögzítettem a műsort, majd visszajátszottam egy kicsit a végéből, hogy jól sikerült-e a felvétel. Vass István, a zenekar vezetője meghallotta ezt, de akkor egy szót sem szólt. Később a szomszédasszonyomtól üzent, hogy eljönnék-e a próbákra, felvennénk a műsort, s majd azt visszajátszanánk, s így meghallanák, hol hibáztak. Elvállaltam, azért is, mert nekem így megmaradtak a felvételek. Egyébként van már 60 kazettám, hiszen ahová járt vidékre a zenekar, én is velük mentem, s ott is rögzítettem magamnak a műsorukat. Mindig hívtak vacsorázni is, de egyszer elfelejtkeztek rólam, s amint ültem az aulában, meglátott Pista bácsi, s azt kérdeztem én miért nem eszek. Amikor megtudta, hogy nem hívtak, azt mondta, hogy lépjek be tagnak, s akkor nem kell külön hívni. Beleegyeztem. Az ezermester citerás Szecskó Lajos készített egy köcsögdudát, kipróbáltam együtt a citerazenekarral. Amikor befejeztük, Pista bácsi nagy örömmel mondta: Jani bácsi, te leszel a mi köcsögdudásunk! Bár szabadkoztam, hogy lámpalázam van, de nem engedett. Gondoltam, ha kell, egy-két korty pálinkával felvértezem magam a lámpaláz ellen, s így lépek a színpadra. Évente 10-12 fellépésünk is van, itthon és vidéken is – sorolta Megyesi János, milyen kacskaringós úton lett tagja az együttesnek.

– Édesanyám annak idején nagyon szépen tudott citerázni, s zenekarral, járta a tanyavilágot citerabálokon zenéltek. A citerája sokáig a padláson pihent, majd az egyik szomszédom felhúrozta. Én pedig felhangoltam, s odahaza, csak úgy magamnak játszottam rajta.

Jani bácsi nem csak köcsögdudásként, de fotósként is ismert és elismert. Tematikus képei amolyan állandó kiállításként folyamatosan láthatók a földeáki művelődési ház aulájában. Igaz a fotókat időnként újabbakra cseréli.

Jani bácsi képeivel már több elismerést is kiérdemelt

– Közel 1500 fotóm van, A/4-es nagyságban. Egy alkalommal Ferencszálláson léptünk fel, s ott láttam egy helybéli fotós kiállítását. Ez adta az ötletet, hogy itthon is lehetne egy ilyet rendezni. A kultúrház igazgatója pedig vevő volt a javaslatomra. Leginkább természetfotósnak tartom magam – mondta.

János bácsi barkácsszenvedélyét a fényképezésben is kibontakoztatta. Ő készítette a gépéhez az előtétlencsét egy olcsó távcső felhasználásával, így tud makrofotókat is készíteni. Azt mondja, hogy a fotózás titka, hogy az ember mozduljon a téma után, ahogy ő a templom tetején lévő gólyát megpillantva is tette. Ezt ugyanis csak második alkalommal sikerült lencsevégre kapnia.

Jani bácsi nem csak a citera hangját szereti, de a diszkózenét is. A kedvencei a dixieland és a latin zene, de egy időben a slágereket is szívesen hallgatta.

– A barkácsszenvedélyem sem csökkent, most keretezem be a képeimet, hulladék faanyagból, illetve lécekből. Üvegvágóm nincs, ezért erre az öcsémet szoktam megkérni. Ma már digitális fényképezőgépet használok, de nincs hozzá számítógépem, így a képeimet a kishúgom írja ki CD-re amikor hazajön, s ezt a CD- viszem el Makóra, ahol aztán kinyomtatják a fotókat. Ugyan 5 éve játszok köcsögdudán, de a fotózás 20 éve a szenvedélyem. Az egyik barátomnak a katonaság kultúrfoglalkozásain tetszett meg a fényképezés, s vett magának otthonra egy Szmena fényképezőgépet. Amikor hazajött szabadságra, láttam, hogy egy törpe nagyítógéppel hívja elő a képeit. Érdekesnek tartottam, én is vettem egy nagyítógépet, majd mindig komolyabbra cseréltem azt – idézte fel a kezdeteket.

Persze Jani bácsi manapság digitális fényképezőgépekkel dolgozik, egy Panasonickal kezdte, de van egy Nikonja és egy Sony gépe is. Még a Holdat is lefényképezte a 60-szoros optikai zoommal felszerelt gépével. – Csak dél-keleti része látszik a felvételen, de minden meteorkráter és „tenger” tisztén kivehető rajta – büszkélkedett a nem mindennapi fotóval.