Farkas Éva Erzsébet szerint a város a békés fejlődésre szavazott, Czirbus Gábor nem csodálkozik az ellenzéki pártok leszereplésén, Török Miklós saját magával is ellentmondásba keveredik, Zeitler Ádám és a szocialisták hallgatnak.

Makó polgármestere köszönetet mondott a választás lebonyolításában részt vevőknek, a képviselőknek a mozgósításért, és a választóknak a magas részvételért. Mint mondta, Makó ezúttal is a békére szavazott, a városvezetés pedig ezen az úton szeretne tovább haladni.

Czirbus Gábor kiemelte, az országgyűlési választáson, és az Európai Parlamenti választáson is rekord részvétel volt, ami jó irány, hiszen minél magasabb lesz a választási részvétel, annál nagyobb a felhatalmazás.

– Szeretném megköszönni a makóiaknak azt a közel 5 ezer szavazatot, amit a Fidesz-KDNP-re adtak le, ez helyi szinten majdnem 57 százalékos eredményre volt elég, bőven az országos átlag felett. Köszönöm a makóiaknak, hogy a fejlődésre, és a biztonságra szavaztak, ahogyan ezt tették 2018-ban is. – mondta el.

Az alpolgármester szerint az is jól látható, hogy az MSZP és Jobbik mennyire rosszul teljesített, amivel  a két párt nem csak országosan hanem helyi szinten is megszűnés szélére sodródik lassan.

Török Miklós is értékelt, megszólalása első 15 másodpercében már ellentmondásba is keveredett önmagával. Először ő is megköszönte a lebonyolításban részt vevőknek, hogy „biztosították a választás feddhetetlenségét” (vagyis nem volt csalás), aztán elmondta a kötelező szöveget, hogy természetesen a választás nem volt tisztességes, és szabad (vagyis mégis csalás volt).

Kifogásolta azt is, hogy nem kaptak plakáthelyet Makón, sem az országban, mire Czirbus Gábor viszont nem nagyon értette, akkor mégis hogyan lett tele a város DK-s plakátokkal. Mint kiderült, Török Miklós óriásplakátokon is szerette volna látni a Gyurcsány családot, az alpolgármester szerint viszont inkább azt kellene meggondolniuk, hogy mit ígérnek az embereknek.

– Olyan kampánnyal kell előjönni, olyat kell mondani, amit támogatni tudnak. Önök jelen pillanatban nem tudnak olyat mondani, amit támogatni lehetne. Ennek megvolt az ékes bizonyítéka vasárnap este is. – hangsúlyozta. Török Miklós ezt visszautasította, a Demokratikus Koalícióra sokan szavaztak (majdnem harmad annyian, mint a Fidesz-KDNP-re… – a szerk.)

Az MSZP és a Jobbik részéről az eredményeket nem kívánta senki kommentálni. A helyi szocialisták ebben a tekintetben a párt országos kommunikációját tekintik mérvadónak, ami nagyjából annyiban foglalható össze, hogy “Kláriék elvették a programunkat”.

Ujhelyi István: Kláriék átvették az egész programunkat – Makó Híradó

Ez nem egy tiszta, demokratikus verseny, itt a NER mozgatja a pártokat. Ujhelyi István szavai alapján legalábbis külső erők befolyásolták azt, hogy a Demokratikus Koalíció – a programjuk átvétele után – elvitte a szocialista szavazótábor egy részét – mondta az Indexnek a szocialista politikus.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest