Új frontot nyitott Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azzal, hogy egy keddi lapinterjúban Gyurcsány Ferenc nélküli Demokratikus Koalícióról beszélt. Ismert, ez a két párt szerepelt a vasárnapi EP-választáson az ellenzéki oldalon a legjobban. Kedden azonban már egymásnak is estek. Az új erőviszonyok kialakulása miatt kezdetét vette az ellenzéki pozícióharc, a Momentum hirtelen nagyon éhes lett – írja az Origo.

A Fidesz-KDNP látványos győzelme mellett az jegyezhető fel a vasárnapi EP-választásról, hogy komoly változás történt az ellenzéki pártok erőviszonyában. A szavazók megbüntették az eddigi legerősebbnek tartott kormányellenes erőket (Jobbik, MSZP-Párbeszéd, és LMP), és helyettük – komoly alternatíva híján– mindezidáig a pártverseny alsó régióiban lévő Demokratikus Koalíciónak és Momentumnak szavaztak bizalmat. Tehát a kormánypártok totális győzelme mellett, az ellenzéki térfélen ez a két párt lett a szavazás nyertese. Utóbbiaknál vasárnap még az ünneplésé volt a főszerep, kedden azonban már az ellenzék vezető szerepéért indítottak háborút.

Gyurcsány nélküli DK a Momentum vágya

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ugyanis egy keddi lapinterjúban teljesen váratlanul nekiment Gyurcsány Ferencnek, arról fantáziálva, milyen is lenne a bukott kormányfő nélkül a DK.

  • Kérdés: Van DK Gyurcsány nélkül?
  • Fekete-Győr: Lennie kell. Sok DK-st is biztosan zavar, hogy a DK egy one man show. És már egyre kevésbé az, ami örömteli.

Szavaiból az derült ki, hogy a Momentum elnöke azzal számol, és azt szeretné, ha előbb-utóbb kilöknék Gyurcsányt saját pártjából.

Ez nem áll távol attól, amit ma a baloldali médiában lehetett olvasni, miszerint az önkormányzati választásra már most megkezdődtek a pozícióharcok, az EP-választás eredményének tudatában a Momentum újranyitná az ellenzéki tárgyalásokat. Bár Fekete-Győr eddig meglehetősen puhán fogalmazott ezzel kapcsolatban, azonban részükről mindenképpen logikusnak tűnne az indulók újraosztása, hiszen az április végi megállapodás értelmében Budapesten összesen 5 polgármester-jelöltet adtak, szemben a vasárnap leszereplő MSZP-Párbeszéd 12 indulójával. Gyurcsány ugyanakkor sietett leszögezni, egyelőre nem kíván variálni az eddig tető alatt hozottakon.

Hogy Fekete-Győr szeretné kiszorítani a bukott kormányfőt, azt az is mutatja, hogy egy kérdésre válaszova leszögezte, nem tudja elképzelni, hogy Gyurcsánnyal közös kormányban foglaljanak heylet. A beszélgetés során volt még egy érdekes megjegyzése a politikusnak, amikor elárulta, a választás előtti estén írt egy posztot a tagságnak, hogy

holnaptól lehet, hogy nem az a Momentum leszünk, ami ma vagyunk.Hogy mit is értett ezalatt, azt nem fejtette ki, mindenesetre eléggé úgy néz ki, hogy a Momentumnak alaposan megnőtt az étvágya a vasárnapi választást követően, ami komoly ellenzéki konfliktusokat, és belső vitákat eredményezhet, hiszen a korában “nyeregben lévő” pártok nem fogják ezt szó nélkül hagyni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest