A szakminisztérium utasította a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t, hogy terveztesse meg a Csanádalberti út és a makói elkerülőút körforgalmi csomópontját, ahol az utóbbi években több tragikus baleset is történt. Egyelőre azonban nem építik meg – derült ki Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros ma esti közös testületi ülésén.

Az ülésen módosították a Csanádalberti Közös Önkormányzati Hivatal tavalyi költségvetését, majd elfogadták a Csanádalberti Közös Önkormányzati hivatal költségvetéséről szóló beszámolót, melyből kiderült a közös hivatal, 934 ezer 620 forintos pénzmaradvánnyal kezdte meg ezt az évet. Az önkormányzatok 2018-as költségvetéseit is módosította mind a négy testület. A módosítás oka: tavaly különféle összegű pályázati pénzeket nyertek. Elfogadták a 2018-as mind a 4 települést érintő belső ellenőrzésről szóló beszámolót, ahogy az önkormányzatok 2018. évi gazdálkodásáról szóló beszámolókat, illetve a tavalyi gyermekvédelmi tevékenységekről szóló átfogó értékelést is. De elfogadták Ambrózfalvi és a Csanádalberti közalapítványok tavalyi működéséről szóló tájékoztatókat is.

Elfogadták a pitvarosi éves összesített közbeszervezési tervet, tájékoztatást kapnak a települések közfoglalkoztatási tapasztalatairól. Radó Tibor polgármester elmondta: Pitvaroson március 1-vel 55-en kezdték a közmunkát, de jelenleg már csak 43-an vannak, a többiek elmentek a versenyszférába. A polgármester feltételezése szerint 2 éven belül elfogynak azok, akik ezért a bérért elvégeznék ezt a munkát, illetve elmennek máshová magasabb bérért dolgozni. A polgármester hangsúlyozta: az elvégzendő munka azonban nem csökkent. Léka János képviselő szerint Pitvaroson nincs irányítva a közmunka. Radó Tibor arra kérte, jöjjön be a munka reggeli elosztásába, de elismerte, a szomszéd településeken látszólag jobban működik a közfoglalkoztatási program. Hangsúlyozta: szívesen látja képviselőtársa segítségét.

Lőrincz Tibor polgármester elmondta: Nagyéren tavaly 46 közfoglalkoztatott volt, most 29 van, júliustól még eggyel kevesebb lesz. Paradicsom- paprika intenzív termesztés folytatnak valamint zöldségeket és virágokat termesztenek – eladásra is. Minden településnek ingyen virágpalántákat ajánlott fel. Elmondta: szerinte sem húzza 3-4 évnél tovább a közfoglalkoztatás. Ambrózfalván 23 közfoglalkoztatott közül csak kettő a férfi. A községben bíznak a mentorálási programban: jelenleg szakember foglalkozik a közfoglalkoztatottakkal, pozitív a hozzáállásuk. Csjernyik Zoltán polgármester elmondta: Csanádalbertin 26 közfoglalkoztatott van, ez 30 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Szövéssel, térkő készítéssel, majd ha lesz alapanyag, akkor brikettálással foglalkoznak. Közülük csak 6 a férfi, így a fűvágás is majdnem meghaladja az erőket. Folyik a málna, burgonya, kukorica, lucerna és a legnagyobb területen őszi árpa termelés. A polgármester dicsérte és köszönte a közfoglalkoztatottak munkáját. A tájékoztatót a testületek elfogadták. A pitvarosit egy ellenszavazattal.

A négy kistelepülés testületei elfogadták a Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulási megállapodás módosítását. Ambrózfalva, Csanádalberti és Pitvaros döntött a belterületi utak felújítását célozó BM pályázatok benyújtásáról. 15 millió forint nyerhető, és 15 százalék önerő szükséges hozzá. Pitvaros a Széchenyi utcára adja be.

Az ülésen Csjernyik Zoltán ismertette a 430-as főút és a 4432-es számú út makói csomópontja fejlesztésével kapcsolatos szakminisztériumi levelet. A Csanádalberti út és a makói elkerülő út veszélyes kereszteződésével kapcsolatban tavaly Lázár Jánossal és Farkas Éva Erzsébettel közösen azt kérték a szakminisztériumtól, hogy itt körforgalom épüljön. A válaszlevélből az derült ki, hogy NIF Zrt-t utasították, hogy terveztesse meg a körforgalmat. A csanádalberti testület ezt tudomásul vette.

Az ülés résztvevőinek Matuz Ádám Krisztián az Ifjúsággal Békés Megyéért Egyesület elnöke, a Kommunitász-Magyar Ifjúságért és Közösségért Szövetség Egyesület alapítója elmondta: azokat viharsarki fiatalokat szeretnék segíteni, akik lakóhelyükön szeretnének boldogulni. Teret kért az önkormányzatoktól, hogy az adott településeken bemutatkozhassanak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest