Hírek Térség Top

Javítják a kiszombori ravatalozó megrongálódott tetejét

Egy vihar megrongálta, majd egy másik le is vitte a ravatalozó tetejét fedő cserepeket. A biztosító fizetett, de a megrongáltnál nagyobb területet javíttat az önkormányzat, mely a temetőfejlesztésre is pályázni kíván.

Kétszer is megpróbálták az elemek, bírnak-e a kiszombori köztemető ravatalozója tetejével, s mindkétszer bebizonyosodott, az erős szél a legerősebb tetővel is elbánik.

A tető a bejárat feletti része ugyanis az első – még egy február végi – viharban megcsúszott, hullámosra változott.

Ilyen volt a tető, az első vihar után, még hullámosan. A második vihar ezt a részt szakította le

Egy újabb vihar pedig egyszerűen leszakította ezt a részt, s a földre szórta a különleges cserepeket. Az önkormányzat, a beázás elkerülése érdekében lefóliáztatta a megsérült részt és berendelték a cserepet, melyet most tesznek vissza a helyére. A biztosító, a helyszínre kiszállt kárbecslője összesen 421 ezer forintra becsülte a javítás költségeit, s pénzt meg is kapta az önkormányzat. Az azonban a kárt szenvedettnél nagyobb felületet javíttat, összesen 789 ezer forint értékben, hogy megerősíttesse a megsérült rész környékét is.

A munkálatokkal egyébként látványosan haladnak a szakemberek, akik a bontás után most már a cserepek felhelyezését végzik.

Jól látszik, mekkora fólia helyére kerül vissza az új cserép

A kiszombori köztemetőben egyébként nem csak javítási munkálatokat végeznek, de a helyi önkormányzat fejlesztést is tervez. A legutóbbi testületi ülésen is elhangzott, hogy bővíteni szeretnék az urnafalat, mégpedig a Magyar Falu Programban temetőfejlesztésre meghirdetett pályázat lehetőseivel élve.

Az is kiderült, hogy a bővítésre azért van szükség, mert egyre népszerűbb az urnás temetés a faluban, s az urnafalban hamarosan elfogynak a még szabad helyek.

A képviselők egyébként még tavaly novemberi ülésükön határoztak arról, hogy ahogy a korábbi években sem tették, így az idén sem változtatnak a temetői díjakon. Így a koporsós temetést biztosító táblákban a főút melletti 1-2. sorban egy sírhely ára 9 ezer 600 forint maradt, a kettős sírhely ára továbbra is 19 ezer 600 forint. Szilárd útburkolatú út mellett az első két sorban 4 ezer 800 forint, a kettős sírhely 9 ezer 600 forint. Egyéb helyen az egyes sírhely ára 2 ezer 400 forint., míg a kettős sírhelyé ennek a duplája. A gyermek sírhely 1000 forintba kerül.

Az urnás temetésre kijelölt parcellákban egy urnasírhely 3 ezer 600 forintba kerül, az urnafalban pedig 9 ezer 600 forintba. A temetőhasználati díj alkalmanként 6000 forint, ebben van benne a ravatalozó és a temetési kellékek, berendezések használati díja.

Rátemetéskor a sírhelyek árának időarányos részét kell megfizetni: a koporsós temetés esetén a rátemetéstől számított 25, urnás temetés esetén a rátemetéstől számított 10 év figyelembevételével.