Hírek Színes Térség

Felvidéki gyökereikkel ismerkedtek a pitvarosi diákok

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! pályázata keretében a Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 18 hetedikese HAT-18-01-0991 kódú, „Egy vérből valók vagyunk” címmel felvidéki tanulmányi kiránduláson vett részt 2019. május 02. és 05. között.

A kiutazók egymillió-hetvenötezer-ötvenöt forint támogatásban részesültek. A négy nap során megismerkedtek a Felvidék régi történelmi nagy városaival, falvaival és az ott élt jeles személyekkel.

Városnézésen vettek részt Komárnoban, Dunaszerdahelyen, Pozsonyvezekényen, Pozsonyban, Nagyszombatban. Dunaszerdahelyen a Csallóközi Múzeumban, Pozsonyban a Szent Márton Székesegyházban és a Várban, Deákin az apátsági templomban, Tallóson az Esterházy-kastélyban, illetve Gútán a Hajómalomban jártak. Megemlékeztek SzimőnJedlik Ányosról, Galántán Kodály Zoltánról, Komárnoban Jókai Mórról, illetve ellátogattak a pozsonyvezekényi áttelepítettek emlékművéhez.

dav

A tallósi Alapiskola szintén 7. osztályos tanulóival kölcsönösen bemutatták településüket, illetve iskolájukat. A bemutató után közösen elénekelték a Nélküled című dalt, majd ezt követően egy vetélkedőn vettek részt. Végül egy jó hangulatú kidobós játékot játszottak, mely döntetlennel zárult.