Hírek Térség Top

Kiírták a maroslelei tornacsarnok közbeszerzési eljárását

Ha lesz érvényes ajánlat, a nyár végén ősz elején megkezdődhet a tornacsarnok egy éven át tartó építése, derült ki a ma délutáni maroslelei testületi ülésen. Ahogy az is, térfigyelő kamerát kap a sportpark, a műfüves pályát a jövőben a Maroslelei Sportegyesület kapta meg ingyenes használatba, s egy helybéli segélykérőnek jól mehet a dolga: 20 ezresekkel szelfizett a Facebookon.

Régóta küszködnek a 9 milliós a fogorvosi rendelő eszközfejlesztését célzó előfinanszírozott Leader-pályázattal. Ha nyernek röntgen is lesz a rendelőben, igaz nem panoráma röntgen – derült ki a ma délutáni maroslelei testületi ülésen a polgármesteri tájékoztatóból. Martonosi György hozzátette: a pályázatot a bíráslóbizottság elküldte az irányítóhatóságnak, hogy az döntsön.

Szóba került a templom melletti közvilágítás kiépítése is. A polgármester arról tájékoztatta az ülés résztvevőit, hogy az áramszolgálató szakemberei kinn jártak a helyszínen, s azt mondták, küldik az árajánlatot.

– Kiírták a tornacsarnokkal kapcsolatos közbeszerzést, helyszíni szemlét is tartottak. Ha lesz érvényes ajánlat, augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg az építkezés, mely 1 éven át tart mondta Martonosi György.

Mint kiderült hatan váltották ki a pályázati dokumentumokat.

A testület elfogadta az egészségügyi alapellátásról tavalyi munkájáról szóló beszámolót és külön megköszönték dr. Fehér Károly háziorvos gyógyító tevékenységét. De elfogadták a fogorvosi ellátásról szóló tájékoztató, s megköszönték dr. Tóth Kornél munkáját. A védőnői szolgálat beszámolójából kiderült, jelenleg 14 kismama van a faluban és az idén eddig 7 kisbaba született.

Gyermekvédelem átfogó beszámolójával kapcsolatban Kurusa Tibor képviselő vetette fel, hogy miért támogatja az önkormányzat segéllyel azt, aki a Facebookon húsz ezresekkel pózoló képet tett közzé? A képviselő megtudhatta, hogy a támogatások megítélésekor mindenkor az érintett családok aktuális helyzetét mérlegeli a szociális bizottság. Illetve azt is, hogy a problémás családok gyermekei csak a legeslegutolsó esetben lesznek állami gondozottak. Martonosi György javasolta, hogy nyomtassák ki a képviselő által lementett képet, s adják oda a szociális bizottságnak, hogy az a legközelebbi döntéskor azt is mérlegelhesse.

A testület elfogadta a község 2018-as zárszámadását. Maroslele tavaly 1 milliárd 558 millióval gazdálkodott számos elnyert pályázatnak köszönhetőn. Csökkent azonban a közfoglalkoztatottak száma, ma már húszan sincsenek. 80 millió forint hitelt vettek fel a községháza és a szárnya felújítására. A testület a zárszámadást egyhangúlag elfogadta.

Módosították az idei költségvetést, így az 1 milliárd 62 millió forint bevétellel és ugyanakkora kiadással számolnak.

Martonosi György elmondta: a bölcsődei pályázatukat visszavonták, mert azt 50 millióról 70 millióra emelték a maximálisan elnyerhető támogatást. A polgármester hozzátette: ha TOP-os keretből lehet majd finanszírozni, abból építik meg a bölcsődét, nem a BM-esre, mert az utóbbihoz önerő is szükséges. Az átdolgozott tervek jelenleg szakhatósági egyeztetésen vannak. A testület az ülésen megalkották a településképi rendeletet. A község tavaly út- és járdafelújításra adott be pályázatot a Belügyminisztérium felhívására, melyhez 20 százalékos önerő szükséges. A képviselők döntése szerint ha nyernek 2800 négyzetméteren a Makói utca és Béke utca részleges felújítása történik meg.

A testület a műfüves pályát ingyenes használatba adta a Maroslelei Sportegyesületnek. Majs kiderült hamarosan térfigyelő kamerát szerelnek fel a sportparkba, de világításra is igény lenne. Elfogadták a 2018-as belső ellenőrzési jelentést. Az Őszirózsa Népdalkör Egyesület népdalmegőrző versenyen szeretne részt venni, mely költsége 345 ezer forint, míg a Reumás Csiga Mozgáskorlátozott Egyesület a tagok számára 15 egyforma kötényt és ugyanannyi pólót szeretne vásárolni, összesen 75.000,- Ft., ezért póttámogatási igényt adtak be. A testület azonban úgy döntött most nem tudja támogatni a kéréseket.

A képviselők arról is döntöttek, hogy az idén is rendkívüli önkormányzati támogatást kérnek Belügyminisztériumhoz, ahogy inden évben megtették.

Havi 15 ezer forintért biztosítottak telephelyet a makói Török Istvánénak.

A testület elhatározta, hogy ha kell, hatósági eszközökkel felszámolja a Rákóczi utcai, eredetileg építkezésre eladott telken kialakult roncstelepet.